Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Εκσυγχρονισμένα καψώνια στους ελαιοπαραγωγούς

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι ελαιοπαραγωγοί του Nομού Ηρακλείου Κρήτης, που θα «μαρτυρήσουν» να πάρουν την προκαταβολή της επιδότησης για όλες τις πραγματικές ποσότητες λαδιού που παρήγαγαν. Οι συνεχείς αναβολές της έναρξης επιδότησης του λαδιού αλλά και οι δηλώσεις στελεχών της «Ελαιουργικής» ότι δε θα καταστεί δυνατό να πληρωθούν ούτε οι μισοί «μικροί» παραγωγοί, αποδεικνύουν περίτρανα τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύουν επίσης και την πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς που προωθεί η ΕΕ και ακολουθεί η κυβέρνηση.

Το πρόβλημα εν προκειμένω είναι ότι μέχρι σήμερα από τις Ενώσεις του νομού και την «Ελαιουργική» προωθούνται οι καταστάσεις με τα ονόματα μόνο 20.900 δικαιούχων σε σύνολο 62.000 παραγωγών σε ολόκληρο το νομό. Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία μόλις το 33% των παραγωγών αναμένεται να πληρωθεί μέσα στο Νοέμβρη. Για τους υπόλοιπους παραγωγούς, που έχουν δηλώσει πάνω από 1.400 κιλά ή κατά τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν διάφορες... εκκρεμότητες, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Για το θέμα, ανακοίνωση εξέδωσε το Αγροτικό τμήμα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ στην οποία τονίζεται ότι: «Το ΚΚΕ καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την ψήφιση από τη Σύνοδο Κορυφής της Νέας ΚΑΠ, επισήμανε τα προβλήματα που θα προκύψουν για την ελληνική γεωργία συνολικά, στην πορεία εφαρμογής της.

Είχαμε τονίσει - σημειώνεται στην ανακοίνωση - τότε, ότι η αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση του πλαφόν των 419.000 τόνων ελαιολάδου, θα είχε σαν επακόλουθο να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα και μείωση της επιδότησης που θα λάβουν οι παραγωγοί, ενώ είχαμε χαρακτηρίσει εγκληματική την αποδοχή του πλαφόν από την κυβέρνηση, τη στιγμή που οι δυνατότητες παραγωγής σε ελαιόλαδο είναι πολύ μεγαλύτερες».

Συγκεκριμένα για το Νομό Ηρακλείου στην ανακοίνωση της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ σημειώνεται πως: «Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελαιοτριβείων φέτος παρήχθησαν 103.000 τόνοι ελαιολάδου και επιδότηση θα δοθεί για 77.000 τόνους, δηλαδή το 25,3% της παραγωγής θα κοπεί από την επιδότηση». Και προστίθεται: «Είναι γνωστό ότι υπάρχουν περιοχές με εντατική καλλιέργεια της ελιάς, όπως η Βιάννος, όπου η παραγωγή είναι αυξημένη. Γνωστό επίσης είναι ότι η περικοπή του 25,3% της παραγωγής του Νομού Ηρακλείου δεν οφείλεται σε κανένα έλεγχο στα τυχόν "πανωγραψίματα" αλλά στην αλχημεία της κυβέρνησης να προσαρμόσει στην παραγωγή του νομού, αναλογικά την ποσότητα που δηλώθηκε στην ΕΕ, η οποία ήταν μειωμένη κατά 147.000 τόνους από αυτήν που παρήχθηκε».

Η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, στην ανακοίνωσή της καλεί τους αγρότες του νομού να αναζωογονήσουν τους αγροτικούς συλλόγους, να συντονίσουν τον αγώνα τους με τα άλλα λαϊκά στρώματα, να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, να περιθωριοποιήσουν τις ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και όσους τις στηρίζουν. «Ο μόνος δρόμος για να διασφαλίσουν οι αγρότες το μέλλον τους είναι ο αγώνας για την κατάκτηση του παραγωγικού συνεταιρισμού, που μόνο στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας μπορεί να εφαρμοστεί», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ