Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Ολέθριες οι συνέπειες

Συνάντηση των αεροσυνοδών - φροντιστών με την Αλέκα Παπαρήγα

Οι σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) για τον ελληνικό λαό, την ασφάλεια των πτήσεων, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων γενικότερα, επισημάνθηκαν κατά τη χτεσινή συνάντηση της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με αντιπροσωπεία των αεροσυνοδών - φροντιστών της εταιρίας.

Η συνάντηση έγινε χτες το μεσημέρι στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και από τις δύο πλευρές, στο σοβαρό ζήτημα της ασφάλειας των πτήσεων στις συνθήκες ιδιωτικοποίησης, όπου υπέρτατος νόμος είναι το κέρδος. Παράλληλα, επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, με τον αποκλεισμό νησιωτικών περιοχών, που θεωρούνται «άγονες γραμμές», με την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων κ.ά.

Οσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις στην υπό λειτουργία νέα «Ολυμπιακή», με την ονομασία «Olympic Airlines», σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ), στο νέο κανονισμό εργασίας, μεταξύ άλλων προβλέπονται:

  • Επταήμερη συνεχής εργασία και απασχόληση 56 ωρών τη βδομάδα.
  • Η ημερήσια απασχόληση μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 20 ώρες!
  • Θα μπορεί να εφαρμόζεται διακεκομμένο ωράριο (πρωί - βράδυ), με αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης.
  • Λύση της σύμβασης εργασίας προσωπικού με οποιαδήποτε αιτία και αφορμή. Κατάργηση του Συμβουλίου Απολύσεων.
  • Παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης πρόσθετων εργασιών οποιουδήποτε είδους.
  • Δεν υπάρχει η παραμικρή μέριμνα για τις μητέρες (μειωμένο ωράριο), ενώ από τον κανονισμό απουσιάζουν διατάξεις για την ασφαλιστική κάλυψη εγκύων.
  • Οι θερινές άδειες ουσιαστικά καταργούνται.

Ολα αυτά, όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της ΕΙΣΦ, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά «εργασιακό Νταχάου», για να προσθέσουν ότι αντίστοιχοι κανονισμοί εργασίας δεν υπάρχουν ούτε στις μικρές ιδιωτικές εταιρίες ναυλωμένων πτήσεων (τσάρτερ).

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ και στην ιδιωτικοποίηση της ΟΑ και στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις συνειδητά και συστηματικά υπονομεύουν τόσο το κύρος της εταιρίας όσο και των εργαζομένων, υπηρετώντας ακριβώς το στόχο της ιδιωτικοποίησης. Μιας ιδιωτικοποίησης, η οποία όπως και όλες οι άλλες, γίνονται για τη συγκέντρωση των κερδών σε λίγα χέρια.

Μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΕΙΣΦ, η Αλ. Παπαρήγα, δήλωσε: «Δεσμευόμαστε, για άλλη μια φορά, να σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων, αλλά και στο πλευρό ολόκληρου του ελληνικού λαού, διότι θίγεται και αυτός μέσα από την ιδιωτικοποίηση της ΟΑ και στην πορεία ακόμα και από την εξαφάνισή της, δεδομένου ότι στην Ευρώπη θα μείνουν μόνο 2-3 μεγάλες αεροπορικές εταιρίες. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι, ότι στις πλάτες των εργαζομένων στην ΟΑ δοκιμάζεται ένας ακόμα πιο βάρβαρος τύπος εργασιακών σχέσεων. Οχι μόνο καταργούν δικαιώματα, τα οποία έχουν αποκτήσει με τη δουλιά και τη δράση τους, αλλά διαμορφώνουν ένα νέο τύπο εργασίας, που πραγματικά η λέξη "ζούγκλα" είναι λίγη.

Θα συμπαρασταθούμε στους εργαζόμενους και το θεωρώ υποχρέωσή μας και σε καμιά περίπτωση δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί όλη αυτή η συκοφαντία σε βάρος των εργαζομένων της Ολυμπιακής, που λίγο - πολύ στις δικές τους πλάτες πάνε να φορτώσουν τη συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων να τη χρεοκοπήσουν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις ξένες αεροπορικές εταιρίες στην Ελλάδα. Αυτός ο νέος τύπος εργασιακών σχέσεων πρέπει να αποκρουστεί, διότι αν περάσει στην "Ολυμπιακή", θα γίνει πιλότος και για άλλους χώρους».

Ο πρόεδρος της ΕΙΣΦ, Ταξ. Χρήστου, έκανε λόγο για πρωτοφανή προσπάθεια κατάργησης του συνόλου του εργασιακού πλαισίου, «ώστε να παραδοθούμε στον ιδιώτη χωρίς κανένα δικαίωμα». Υπογράμμισε ότι αυτό το εργασιακό μοντέλο που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στην ΟΑ είναι πιλοτικό και στη συνέχεια θα επεκταθεί και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Γι' όλους αυτούς τους λόγους οι αεροσυνοδοί - φροντιστές της ΟΑ, έχουν αποφασίσει ομόφωνα σε γενική τους συνέλευση, ότι δε θα εργαστεί ούτε ένας στη νέα εταιρία «χαμηλού κόστους» που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κομφούζιο με τις πτήσεις της «Ολυμπιακής (2005-08-30 00:00:00.0)
Συναυλία αλληλεγγύης στους αεροσυνοδούς (2004-02-06 00:00:00.0)
Ο αγώνας συνεχίζεται - η τρομοκρατία δε θα περάσει (2003-12-06 00:00:00.0)
Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις (2003-10-24 00:00:00.0)
Αντιδρούν στο ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» (2003-06-07 00:00:00.0)
Κατακριτέες διοικήσεις (1997-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ