Σάββατο 1 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Προωθούν ευνοϊκά δάνεια μεταξύ τους

Σφοδρή αντίδραση από την Ομοσπονδία Οικοδόμων για την απόφαση της διοίκησης του ΟΕΚ, που προβλέπει προνομιακά δάνεια για τους υπαλλήλους του Οργανισμού

Τη χορήγηση δανείων στους υπαλλήλους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που ισχύουν για τους υπόλοιπους δικαιούχους, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος με ανακοίνωσή της καλεί τον υπουργό Εργασίας να μην προχωρήσει στην υπογραφή μιας τέτοιας απαράδεκτης απόφασης, που όπως τονίζει «χωρίζει τους δικαιούχους σε κατηγορίες, όχι ανάλογα με τις ανάγκες τους, αλλά με τη συγγένεια που έχουν με την κρατική εξουσία».

Συγκεκριμένα, το ΔΣ αποφάσισε να προτείνει υπουργική απόφαση, με βάση την οποία οι υπάλληλοι του ΟΕΚ θα παίρνουν άτοκα δάνεια ύψους 90.000 ευρώ για τους άγαμους - έγγαμους και με 1 προστατευόμενο παιδί. Το δάνειο αυτό θα προσαυξάνεται κατά 9.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο παιδί, από κεφάλαια του ΟΕΚ και μάλιστα με 25ετή εξόφληση.

Αυτό όταν, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, τους υπόλοιπους δικαιούχους «τους στέλνουν στις ιδιωτικές Τράπεζες, αρκούμενοι στην επιδότηση του επιτοκίου για 9 χρόνια, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, με τραπεζικά κριτήρια και με εξόφληση σε 15 χρόνια. Αλήθεια, γιατί δυο μέτρα και δυο σταθμά; Οι άλλοι δικαιούχοι είναι παιδιά ενός άλλου κατώτερου θεού;».

Η συγκεκριμένη, μάλιστα, απόφαση τεκμηριώνεται με μια προκλητική και απαράδεκτη επιχειρηματολογία. Χαρακτηριστικά η εισηγήτρια στο ΔΣ είπε: «Είναι γνωστό σε όλους ότι ένα δικό μας σπίτι αποτελεί σημαντικό παράγοντα βελτίωσης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής μας». Και η Ομοσπονδία ρωτά: «Δηλαδή για τους άλλους δικαιούχους αυτή η διαπίστωση δεν ισχύει;».

Το δεύτερο επιχείρημα έλεγε: «Πιστεύουμε ότι η βελτίωση του κοινωνικού και βιοτικού επιπέδου με την παροχή κατοικίας πρέπει να επεκταθεί και στους εργαζόμενους στον ΟΕΚ καθόσον και αυτοί ανήκουν στις πλέον χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες εργαζομένων, μέσος όρος εισοδήματος 900 ευρώ μηνιαίως». Και ρωτά η Ομοσπονδία: «Δηλαδή το βιοτικό επίπεδο των άλλων δικαιούχων έχει βελτιωθεί και οι εργαζόμενοι του ΟΕΚ έμειναν πίσω; ΄Η μήπως είναι της λογικής να περάσουν αυτοί καλά σε αυτόν τον κόσμο και οι υπόλοιποι δικαιούχοι στον άλλο;».

Το τρίτο επιχείρημα έλεγε: «Πιστεύουμε ότι η εξασφάλιση της στέγης των εργαζομένων στο χώρο μας με ευνοϊκότερους όρους θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την καλύτερη απόδοση και στην επαγγελματική τους ζωή». Και ρωτάει η Ομοσπονδία «δηλαδή για να δουλέψουν, να φέρουν εις πέρας την εργασία για την οποία προσλήφθηκαν, για να είναι αποδοτικοί, πρέπει να υπάρχει διάκριση από τους άλλους εργαζόμενους, να υπάρχει ειδική μεταχείριση;».

Μετά από αυτά, η Ομοσπονδία Οικοδόμων υπογραμμίζει ότι όλοι οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Για αυτό πρέπει: «Τα δάνεια να δίνονται από κεφάλαια του ΟΕΚ άτοκα και στο ύψος της αξίας της κατοικίας σε όλους τους δικαιούχους. Να σταματήσει ο ΟΕΚ να στέλνει πελάτες στις ιδιωτικές Τράπεζες. Να αλλάξει ριζικά η σύνθεση του διοικητικού του συμβουλίου και την πλειοψηφία να έχουν οι εργαζόμενοι. Κυρίαρχο πρόγραμμά του να είναι το κατασκευαστικό, με δημιουργία σύγχρονων κατοικιών και τη διανομή τους στους δικαιούχους, με αντικειμενικά κριτήρια και διαφάνεια. Να του παραχωρηθεί δημόσια γη, για την ανάπτυξη του κατασκευαστικού προγράμματος. Να αυξηθεί στο 1,5 η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Οργανισμού, ανάλογα να αυξηθεί και η κρατική επιχορήγηση. Να σταματήσει να είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ