Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Οι ιδιωτικοποιήσεις «τρώνε» το επικουρικό

Στον Καιάδα της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών ρίχνει η κυβέρνηση και τα ασφαλιστικά δικαιώματα του κλάδου. Η ιδιωτικοποίηση, στην οποία επιμένει η κυβέρνηση και στους επόμενους στόχους της περιλαμβάνει την πώληση πακέτου της Εμπορικής Τράπεζας και της Γενικής, παρασέρνει και το επικουρικό ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ). Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα ευρώ για το επικουρικό τους ταμείο, ενώ στην ίδια γραμμή βρίσκονται και οι τραπεζίτες. Ετσι η υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ, που προβλέπει ο ν.3029, θα σημάνει την υπονόμευση και της επικουρικής τους σύνταξης.

Σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα η ΟΤΟΕ και ο Σύλλογος της Εμπορικής με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, για τα δύο αυτά συναφή θέματα (Επικουρικό Ταμείο, πώληση πακέτου Εμπορικής), ο τελευταίος με προκλητικό τρόπο δήλωσε: «Το κράτος δε θα κάνει τίποτα που θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος και το δημόσιο έλλειμμα, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο και τώρα και στο μέλλον...». Αποδεικνύεται έτσι ότι η εφαρμογή του 3029 φαλκιδεύει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων. Η υπαγωγή στο ΙΚΑ, αλλά και η λειτουργία του ΕΤΑΤ στο νέο καθεστώς, χωρίς το κράτος και οι τραπεζίτες να αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους, ήταν μια καλοστημένη παγίδα, σε βάρος του κλάδου. Και σε αυτήν την παγίδα η ηγεσία της ΟΤΟΕ έβαλε και αυτή το χέρι της, για να περάσει η «ενιαιοποίηση» με το ΙΚΑ, χωρίς αντιδράσεις από τον κλάδο. Γιατί επικουρικό ταμείο τραπεζοϋπαλλήλων, χωρίς να καταβληθούν οι υποχρεώσεις κράτους και τραπεζιτών, που απορρέουν από τις συμφωνίες των παρελθόντων ετών, σημαίνει ότι τα δικαιώματα των ασφαλισμένων γίνονται φτερά στον άνεμο της ιδιωτικοποίησης...

Γι' αυτό σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την τελευταία συνάντηση, η Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΣΑΚ) Εργαζομένων στις Τράπεζες καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους «να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Η κυβέρνηση - σημειώνει η παράταξη - έχοντας τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και θεωρούν μονόδρομο την ΟΝΕ, συνεχίζει πιστά την πολιτική των αναδιαρθρώσεων, με στόχο τη συγκέντρωση του κεφαλαίου και την αύξηση των κερδών του. Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική ασφάλιση και η σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας είναι συνέπειες αυτής της πολιτικής.

Η γραμμή της συναίνεσης, του συμβιβασμού και της υποτέλειας της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ διευκολύνει το πέρασμα αυτής της πολιτικής. Φρένο σε αυτή την κατάσταση - υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ - μπορούν να βάλουν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους, με την ανατροπή των συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής με επίκεντρο τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ