Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάλεσμα κλιμάκωσης των αγώνων

Η σημερινή απεργία να γίνει «απαρχή αποφασιστικής καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των δυνάμεων του κεφαλαίου», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε προς τους εργαζόμενους απεργούς του δημοσίου, μιλώντας στη χτεσινή κεντρική απεργιακή συγκέντρωσή τους στην Αθήνα, το στέλεχος του ΠΑΜΕ, Δ. Αγκαβανάκης.

Ο Δ. Αγκαβανάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο της κυβέρνησης, στον κυβερνητικό αυταρχισμό, στις επικείμενες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις στη Δημόσια Διοίκηση και σε μια σειρά άλλες πολιτικές που χειροτερεύουν τη θέση των εργαζομένων. Στη συνέχεια ανέδειξε τις ευθύνες της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΑΠ) που στηρίζουν αυτή την πολιτική. Καταλήγοντας κάλεσε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν τη χτεσινή απεργία ως βάση για νέους αγώνες, θέτοντας ένα ουσιαστικό πλαίσιο αιτημάτων «που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες τους και θα συγκρούεται με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής που γεννά και οξύνει όλα τα προβλήματά μας».

Κατά τη χτεσινή 24ωρη απεργία τους οι εργαζόμενοι στο δημόσιο δήλωσαν την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας, απαίτησαν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και έθεσαν μια σειρά αιτημάτων που αφορούν στην κάλυψη των πραγματικών τους αναγκών.

Της κεντρικής συγκέντρωσης που έγινε στην πλατεία Κοραή προηγήθηκε η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 10 το πρωί, στο κάλεσμα της οποίας απάντησαν εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους του δημοσίου. Λίγη ώρα μετά οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία μέσω της οδού Σταδίου για να φθάσουν στο σημείο της κεντρικής συγκέντρωσης. Με συνθήματα όπως: «Και αυτό το μισθολόγιο είναι κοροϊδία - Τα λεφτά τα δίνεται στην πλουτοκρατία», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι - Τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», καταδίκαζαν την κυβερνητική πολιτική και συγχρόνως αναδείκνυαν την ανάγκη ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων για την οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης. Από εκεί, μετά τις ομιλίες των συνδικαλιστών, η πορεία έφθασε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών όπου η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ θυροκόλλησε ένα ψήφισμα, ενώ αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισκέφθηκε το γενικό γραμματέα του υπουργείου δίνοντας το αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων για να το μεταφέρει στον υπουργό, Ν. Χριστοδουλάκη.

Αιτήματα όπως: απόσυρση του νέου μισθολογίου και του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση, 1.100 ευρώ κατώτατος μισθός, κατάργηση του νόμου για τη μερική απασχόληση, κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ