Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΙΚΑ
Πλαφόν με πολλά ερωτηματικά

Με την προσθήκη οικονομικού πλαφόν, που γεννά πολλά ερωτηματικά, επικαιροποιήθηκε ο κατάλογος των φαρμάκων που χορηγεί το ΙΚΑ απευθείας στον ασφαλισμένο.

Τα φάρμακα αυτά -175 σε σύνολο 6.000 όπως αναφέρει το ΙΚΑ σε χτεσινή ανακοίνωσή του- αφορούν κυρίως σε βαριές και χρόνιες παθήσεις, οι οποίες απαιτούν ειδική κλινική αξιολόγηση, παρακολούθηση της πορείας και ενδεχόμενη νοσηλεία σε εξειδικευμένα νοσοκομεία. «Το κόστος των σκευασμάτων αυτών, αναφέρει το ΙΚΑ, κυμαίνεται από 300-13.500 ευρώ και στην πλειοψηφία τους είναι ήδη δεσμευμένα με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις ως σκευάσματα χορηγούμενα αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΙΚΑ».

Η διοίκηση του ΙΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο που μοιράστηκε την περασμένη Παρασκευή στις υγειονομικές μονάδες του Ιδρύματος και έχει ημερομηνία ισχύος την 1η Νοέμβρη 2003. Βάσει αυτής, τα έξι φαρμακεία του ΙΚΑ στην Αθήνα και το ένα ακόμα που διαθέτει στη Θεσσαλονίκη θα είναι υπεύθυνα να εφοδιάζουν με φάρμακα τους ασφαλισμένους σε όλη την Ελλάδα, έστω και μέσω ταχυδρομείου ή με κούριερ.

Στη χτεσινή ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΙΚΑ επιχειρεί να επιδείξει φιλολαϊκό πρόσωπο με μια πρακτική που «τηρείται από πολλών ετών» σημειώνοντας: «Με τα σκευάσματα αυτά, καθιερώθηκε η δωρεάν χορήγησή τους στον ασφαλισμένο χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση γι' αυτόν. Ετσι, ο ασφαλισμένος απαλλάσσεται από την πρόσθετη επιβάρυνση της συμμετοχής του της τάξης του 10-25%, ανάλογα με την πάθηση».

Αφού, λοιπόν, έλκεται τόσο πολύ η Διοίκηση του ΙΚΑ από τη δωρεάν χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων γιατί δε γενικεύει το μέτρο, ώστε να μην χαρατσώνονται οι ασφαλισμένοι; Επιπλέον το πλαφόν των 300 ευρώ γεννά ερωτηματικά μήπως κάποια στιγμή το όριο αυτό χρησιμοποιηθεί για την υπαγωγή στους ίδιους περιορισμούς κι άλλων φαρμάκων - μετά και τις αναμενόμενες ανατιμήσεις. Και αν είναι έτσι, τότε δε θα μπλοκάρουν τα εφτά φαρμακεία του ΙΚΑ και οι ασφαλισμένοι δε θα έχουν να αντιμετωπίσουν καινούριες ουρές; Και με ποιο τρόπο θα το αντιμετωπίσει τότε η Διοίκηση του ΙΚΑ;

Η καχυποψία αυξάνει, καθώς καθημερινά εδραιώνεται σε όλα τα επίπεδα του χώρου της Υγείας η εμπορευματοποίηση και το ΙΚΑ είναι από τους πρωταγωνιστές με τις εκχωρήσεις σημαντικών τομέων. Ειδικότερα στο χώρο του φαρμάκου υπάρχει και ο διαγκωνισμός πολλών επιχειρηματικών κέντρων για τον έλεγχο της λιανικής πώλησης των φαρμάκων, που γίνεται μέσω των φαρμακείων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ