Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Δράση ... στην Αφρική

Η Αφρική, ιδιαίτερα οι βόρειες ακτές της, είναι το επόμενο πεδίο δράσης του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της νέου δόγματός του ως πλανητικού χωροφύλακα του ιμπεριαλισμού.

Τα σχέδια των επικεφαλής της μηχανής του θανάτου, ενταγμένα βέβαια στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», φάνηκαν καθαρά από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, ο οποίος, ούτε λίγο - ούτε πολύ, εμφάνισε την Αφρική ως «καταφύγιο τρομοκρατών»!

«Στην Αφρική παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση να δημιουργηθούν καταφύγια για τρομοκράτες, εμπόρους όπλων μαζικής καταστροφής και γενικά για ανθρώπους που εμπλέκονται σε διεθνείς παράνομες δραστηριότητες», τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, δε δίστασε, διόλου τυχαία, να κάνει «ζουμ» στο βόρειο άκρο της αφρικανικής ηπείρου: «Πρέπει να ανησυχούμε για το νότιο άκρο της Μεσογείου. Είδαμε τρομοκρατικές ενέργειες στο Μαρόκο και την Τυνησία και η Αλγερία είναι μια χώρα με μακρά εμπειρία τρομοκρατικών δραστηριοτήτων», επισήμανε ο Τζόουνς. Οι περιοχές της Αφρικής, όπου δεν επικρατεί κανένας νόμος, είναι δυνατό να προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες, είπε σε άλλο σημείο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για «κράτη - παρίες». Ο Αμερικανός στρατηγός είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, πως οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο έχουν βελτιώσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την ασφάλεια στη θάλασσα και έχουν μειώσει τη λαθρομετανάστευση στην Ευρώπη.

Ομως, οι λαθρέμποροι αντέδρασαν στην κατάσταση αυτή, δημιουργώντας νέους δρόμους μέσω των Βαλκανίων, της βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής και αυτές οι περιοχές της Αφρικής δείχνουν σαφή σημάδια αυξημένης τρομοκρατικής δραστηριότητας και στρατολόγησης.

«Η στρατολόγηση προχωράει. Για τους ανθρώπους που είναι αρκετά απελπισμένοι είναι αρκετά εύκολη δουλιά να τους στρατολογήσει κάποιος... Πρέπει να ανησυχούμε για την κατάσταση αυτή», υπογράμμισε ο Τζόουνς, που επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα το Ιράκ. «Αυτό που βλέπουμε τώρα στο Ιράκ είναι επακόλουθο του πολέμου για την ανατροπή του Σαντάμ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως είναι πολύ νωρίς για να συγκρίνει κανείς την κατάσταση στο Ιράκ με την αντίστοιχη του Βιετνάμ.

«Πήραμε πολλά μαθήματα στο Βιετνάμ... Πρέπει να είσαι σίγουρος πριν προσηλωθείς στο σκοπό της ανοικοδόμησης πως οι άνθρωποι που προσπαθείς να βοηθήσεις θα αναλάβουν οι ίδιοι ένα κομμάτι της δουλιάς», συμπλήρωσε ο Αμερικανός στρατηγός και κατέληξε: «Στο Ιράκ, ο λαός επιθυμεί να αποκτήσει μια χώρα που ευημερεί και ήδη στο νότο και στο βορρά φαίνεται μια επιστροφή σε σταθερές συνθήκες. Το έζησα από πρώτο χέρι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ