Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταινίες για την ψυχική νόσο

«Το όνομά μου είναι Σαμ»
«Το όνομά μου είναι Σαμ»
«Ας ανοίξουμε τις πόρτες», είναι ο τίτλος του κινηματογραφικού αφιερώματος που διοργανώνει, στη Θεσσαλονίκη, από τις 7 μέχρι τις 10 Νοέμβρη, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) με τη συμβολή του Ελληνικού Προγράμματος κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών, με ταινίες που αντλούν τα θέματά τους από την ψυχική ασθένεια, προκειμένου να διερευνηθεί ο καταλυτικός ρόλος που διαδραματίζει ο κινηματογράφος στη διαμόρφωση των στάσεων του κοινού απέναντι στις ψυχικές διαταραχές.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα θα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή προβολή ταινιών και από μια μονοδιάστατη ενημέρωση του κοινού για την ψυχική διαταραχή. Για να επιτευχθεί μια σφαιρική και ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, πριν από κάθε θεματική ενότητα θα γίνεται συζήτηση με ειδικούς από το χώρο της Ψυχιατρικής και της Τέχνης καθώς και με εκπροσώπους συλλόγων χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και οικογενειών ενισχύοντας ταυτόχρονα και τη συμμετοχή του κοινού.

Οι ταινίες έχουν χωριστεί σε 3 ενότητες με βάση το θεματικό τους περιεχόμενο: «O μύθος της βίας», «Οικογένεια - Σχέσεις», «Από το άσυλο στην κοινωνική ένταξη».

Στην πρώτη θεματική ενότητα των ταινιών, θα προβληθούν: «Μέσα απ' το σπασμένο καθρέφτη» (Ingmar Bergman, 1961), «Η αποστροφή» (Roman Polanski, 1965) και το πρόσφατο «Fight club» (David Fincher, 1999).

Στη δεύτερη ενότητα: «Angel Baby» (Michael Rymer, 1995), «Shine, o Σολίστας» (Scott Hicks, 1996) και «Το Ονομά μου είναι Σαμ» (Jessie Nelson, 2001). Οι ταινίες της τρίτης ενότητας είναι: «Φράνσις, μια αδέσμευτη γυναίκα» (Graeme Clifford, 1982), το «Το κορίτσι που άφησα πίσω» (James Mangold, 1999) και το «Ελινγκ, ο άνθρωπός σας» (Peter Naess, 2001).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ