Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί και συμφωνίες

Εξοντωτικοί είναι οι έλεγχοι των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Εξοντωτικοί είναι οι έλεγχοι των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε χαλάρωση του αποκλεισμού των πόλεων της Δυτικής Οχθης, με εξαίρεση τις Τζενίν και Νάμπλους, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός. Ο ισραηλινός Τύπος υποστηρίζει ότι πιθανότατα η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από τις παρατηρήσεις του αρχηγού του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, την περασμένη βδομάδα, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού ενισχύει την επιρροή των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων».

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, η απόφαση χαλάρωσης ελήφθη, προκειμένου «να αφεθεί κάποιο περιθώριο κινήσεων στο νέο πρωθυπουργό Αχμάντ Κορέι, στην προσπάθειά του να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παλαιστινιακού πληθυσμού». Οπως υποστηρίζουν, μάλιστα, ορισμένες διαρροές, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ φέρεται έτοιμος να διαλύσει 10 - 20 ακατοίκητους εποικισμούς της Δ. Οχθης «ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ». Πάντως, χθες, παλαιστινιακές πηγές υποστήριζαν ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στην καθημερινότητα του παλαιστινιακού πληθυσμού, παρά τις ανακοινώσεις.

Στο μεταξύ, την Κυριακή αναμένεται να θέσει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Αριέλ Σαρόν τη συμφωνία που φέρεται να έχει επιτευχθεί ανάμεσα στο Ισραήλ και στη «Χεζμπολάχ» για την ανταλλαγή αιχμαλώτων. Οι υπάρχουσες πληροφορίες φέρουν την ισραηλινή πλευρά να έχει αποδεχτεί να απελευθερώσει αρκετές εκατοντάδες Αραβες αιχμαλώτους (Παλαιστινίους και Λιβανέζους), με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από τη «Χεζμπολάχ» ενός Ισραηλινού επιχειρηματία που έχει απαχθεί και την επιστροφή των σορών 3 Ισραηλινών στρατιωτών. Το περιεχόμενο της συμφωνίας δε φέρεται, όμως, να ικανοποιεί όλα τα μέλη του ισραηλινού κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς αρκετοί επιμένουν ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η απελευθέρωση του Ισραηλινού πιλότου Ρον Αράντ, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν αρκετά χρόνια νωρίτερα στο Λίβανο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ