Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο Χρ. Πετρώνδας

Η Κύπρος κηδεύει σήμερα έναν παραδειγματικό αγωνιστή και σπουδαίο παιδαγωγό της. Τον Χρήστο Πετρώνδα, ο οποίος πέθανε προχτές στη Λευκωσία.

Ο Χρ. Πετρώνδας γεννήθηκε το 1911 στο Διόριο της Κερήνειας. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Παιδοψυχολογία στο Παρίσι. Διετέλεσε καθηγητής Μ. Εκπαίδευσης στη Μανσούρα και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (1937-1960). Ο Χρ. Πετρώνδας συμμετείχε στο ελληνικό αριστερό κίνημα της Αιγύπτου και στην εκεί Αντίσταση των ΕΑΜιτών. Το 1960 εγκαταστάθηκε στην Κύπρο. Για ένα χρόνο δίδαξε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και διατέλεσε βοηθός γυμνασιάρχη στο Γυμνάσιο Κύκκου. Από το 1963-1969 ήταν γυμνασιάρχης στο Ελληνικό Γυμνάσιο Μόρφου και από το 1969-1971 στο Γυμνάσιο Κύκκου. Επί πέντε χρόνια ήταν μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου Κύπρου. Υπήρξε μέλος του ΑΚΕΛ, του Ομίλου Παιδαγωγικών Ερευνών και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Οικογένεια και σχολείο», καθώς και διευθυντής της Παγκύπριας Σχολής Γονέων.

Στο ενεργητικό του είχε τα εξής βιβλία: «Νέες τάξεις (Μεταρρύθμιση της παιδείας στη μεταπολεμική Γαλλία)», «Η παιδεία στη Γερμανική λαοκρατική Δημοκρατία», «Ο Νίκος Καζαντζάκης για την παιδεία», «Οι Ελληνες στην Αίγυπτο από αρχαιοτάτων χρόνων ως σήμερα». Τέλος ασχολήθηκε και εξέδωσε την εργοβιογραφία της συζύγου του, αγωνίστριας και σπουδαίας ποιήτριας της Κύπρου, Ευγενίας Παλαιολόγου - Πετρώνδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ