Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Επιλογές
«Πορτρέτα» της Ελλάδας

«Πύλος», 1989
«Πύλος», 1989
Ηταν Νοέμβρης του '99, όταν «έφυγε» ο 73χρονος Πάρις Πρέκας. Ο ζωγράφος, που με πυξίδα την ψυχή του μας έκανε κοινωνούς μιας πανέμορφης τέχνης, ο ασυμβίβαστος άνθρωπος, που διακρινόταν για το ήθος στη ζωή και τη δημιουργία του. Τέσσερα χρόνια μετά το «φευγιό του», Νοέμβρη και πάλι (αυτό το μήνα παρουσίαζε πάντα τις εκθέσεις του ο Πάρις Πρέκας), επέλεξαν η Μερόπη Πρέκα και η γκαλερί «Αργώ» (Μέρλιν 8) για να οργανώσουν την έκθεση (εγκαινιάζεται τη Δευτέρα, 7.30 μμ), που περιλαμβάνει τις τελευταίες, κυρίως, υδατογραφίες του. «Η μαγεία της υδατογραφίας» του θα μας ταξιδέψει στο Καστελόριζο, την Πύλο, το Ταίναρο, τη Νότια Μάνη, το Γύθειο και την Ολυμπία.

«Το χαρτί κάθετα στημένο, ώστε να κυλάει το νερό. Το πινέλο θα περάσει γοργά για μια και μοναδική φορά, χωρίς επαναλήψεις και χωρίς άσπρο χρώμα, αφού το άσπρο το προσφέρει το χαρτί, λόγω της διαφάνειας του χρώματος, και η ευχή, όταν τελειώσω να 'χω το αίσθημα ότι δεν πρόλαβα να κάνω αυτό που ήθελα. Και εάν πάλι κάποια ευτυχής στιγμή βγάλει μια καλή ακουαρέλα, πιστέψτε με, ένα αίσθημα ζήλιας με διακατέχει, διότι, ξέρω πολύ καλά πως δεν πρόκειται να την ξανακάνω», σημείωνε ο Π. Πρέκας.

«Η ακουαρέλα είναι η τέχνη του νερού. Γι' αυτό είναι γρήγορη - νευρική - ατελείωτη. Μπορεί να μοιάζει με μια πρόχειρη σημείωση πάνω σε πακέτο από τσιγάρα, η οποία σε μια άλλη στιγμή θα βοηθήσει ένα κείμενο», έλεγε ο καλλιτέχνης.

Τη βραδιά των εγκαινίων, θα προλογίσει ο καθηγητής Μανόλης Βλάχος, ο οποίος στην ειδική έκδοση που θα κυκλοφορήσει γράφει: «Η εικόνα του Πρέκα δεν τείνει ούτε προς το φανταστικό ούτε προς την ονειρική διάσταση. Συγκρατεί και στηρίζει τη μορφή του τόπου... Η λυρική πνοή που διέπει την παράσταση όχι μόνο δε βλάπτει την ταυτότητα του τόπου, αλλά, αντίθετα, την ισχυροποιεί και αναδεικνύει την ιδιοσυστασία του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ