Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Πολυτεχνείο στη λογοτεχνία

Με την ευκαιρία των 30χρονων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο δημοσιογράφος, ποιητής και συμμέτοχος στα γεγονότα του τριημέρου (14-17/11/1973), Ηλίας Γκρης, υλοποίησε μια παλιότερη ιδέα του. Να εντοπίσει, να καταγράψει και να συνθέσει ένα βιβλίο που να τιμά την εξέγερση μέσω της λογοτεχνίας. Εκανε, λοιπόν, μια σοβαρή σχετική έρευνα, το αποτέλεσμα της οποίας αποτυπώνεται στον τόμο «Το μελάνι που φωνάζει (Η 17η Νοέμβρη 1973 στη λογοτεχνία)», τον οποίο παρουσίασε χτες το «Μεταίχμιο».

Πρόκειται, βέβαια, για μια - υποκειμενικών κριτηρίων - ανθολόγηση ποιημάτων και πεζογραφημάτων, και όχι για μια πλήρη καταγραφή και παρουσίαση όλων των κειμένων που ενέπνευσε το Πολυτεχνείο. Ο ανθολόγος έκανε και μια, κατά το δυνατόν, χρονολόγηση των ανθολογούμενων έργων, κυρίως με βάση το χρόνο της έκδοσής τους. Το σίγουρο είναι ότι λίγοι λογοτέχνες μπόρεσαν να υπερβούν την οδύνη και την «παγωνιά» που ακολούθησε την τριήμερη εξέγερση και να γράψουν για το Πολυτεχνείο. Στην τεράστια πλειοψηφία τους οι λογοτέχνες χρειάστηκαν χρόνο για να καταπιαστούν με αυτό το γεγονός. Ετσι η πλειοψηφία των κειμένων για το Πολυτεχνείο χρονολογείται μετά τη μεταπολίτευση, και αρκετά χρόνια μετά από αυτήν.

Ανάμεσα σε εκείνους, που «εν βρασμώ ψυχής», τις ημέρες των γεγονότων και λίγες μέρες μετά από αυτά, έγραψαν για το Πολυτεχνείο και οι οποίοι ανθολογούνται ήταν κυρίως η ποιητική γενιά της Εθνικής Αντίστασης και των δεκαετιών του 1930 και 1950: Γιάννης Ρίτσος, Δημήτρης Ραβάνης-Ρεντής (ο ανθολόγος αγνοεί το γεγονός ότι η συλλογή του Ρεντή «Ρεπορτάζ για ένα καυτό Νοέμβρη» κυκλοφόρησε σε λίγα παράνομα αντίτυπα μια βδομάδα μετά τα γεγονότα), Ρίτα Μπούμη -Παππά, Νίκος Παππάς, Λιλή Ιακωβίδου, Νικηφόρος Βρεττάκος. Χρονικά πρωτοπόρησαν και οι Γιώργος Βαφόπουλος, Νίκος Γκάτσος, Τάκης Σινόπουλος, Γιάννης Δάλλας, Νάνος Βαλαωρίτης, Γιώργος Γεραλής, Στέλιος Γεράνης, Εκτωρ Κακναβάτος, Γιώργος Σαραντής.

Εκτός των παραπάνω, στο βιβλίο ανθολογούνται και οι: Μ. Αναγνωστάκης, Γ. Ιωάννου, Μ. Πρατικάκης, Ντ. Χριστιανόπουλος, Ν. Κάσδαγλης, Μ. Δούκα, Α. Κοτζιάς, Γ. Χειμωνάς, Μ. Λυμπεράκη, Κ. Ταχτσής, Β. Βασιλικός, Ε. Φακίνου, Ρ. Γαλανάκη, Δ. Νόλλας, Ν. Χουλιαράς, Πρ. Μάρκογλου, Σπ. Κατσίμης, Γ. Κοντός, Π. Κυπαρίσσης, Ολ. Δαφέρμος, Δ. Παπαχρίστου, Λ. Πούλιος κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ