Σάββατο 8 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η ΝΔ κάνει κριτική στην κυβέρνηση, προβάλλοντας τις ελλείψεις που αφορούν τόσο την υποδομή όσο και τη στελέχωση των υπηρεσιών στον τομέα Υγείας, ιδιαίτερα στα νησιά και την παραμεθόριο, τις οποίες όπως λέει θα αντιμετωπίσει η δική της πολιτική. Μπορεί, πράγματι, να τις αντιμετωπίσει σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων;

Η ΝΔ ΜΕ ΒΑΣΗ το πρόγραμμα που ψήφισε στο συνέδριό της το 2001, αναφέρει τα εξής:

«Βασικός μηχανισμός κατανομής των οικονομικών πόρων είναι αυτός της ελεύθερης αγοράς, ενώ το κράτος θα εξασφαλίζει το ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο, που επιτρέπει στις αγορές να λειτουργούν κάτω από ανταγωνιστικές συνθήκες».

Αυτή η τοποθέτηση σημαίνει ότι η πολιτική της θα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τη λειτουργία του τομέα Υγείας με τους νόμους της αγοράς. Δηλαδή, την προστασία και αποκατάσταση της υγείας τη θεωρεί εμπόρευμα.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ, λοιπόν, με βάση αυτή την τοποθέτηση, συνδέει την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα υγείας με την αγορά. Αυτό σημαίνει ότι, οι όποιες επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό για τη λειτουργία του συστήματος υγείας θα χρηματοδοτείται από τα λαϊκά στρώματα. Με τη θέση της αυτή όχι μόνο δε θίγει τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά προβάλλει τέτοιες λύσεις, που ευνοούν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους, είτε στον Ιδιωτικό τομέα, είτε και στα πλαίσια του «Δημόσιου» που επίσης θα λειτουργεί ανταποδοτικά με διάφορους τρόπους, πουλώντας υπηρεσίες Υγείας.

ΠΡΕΠΕΙ, δε, να επισημάνουμε ότι καθεστώς «ελεύθερης αγοράς», ο ιδιωτικός τομέας θα επενδύσει μόνο εκεί που από πλευράς πληθυσμού και είδους υπηρεσιών, θα μπορεί να αποκομίζει το μεγαλύτερο κέρδος. Ετσι, θα υπάρχουν περιοχές που ο Ιδιωτικός τομέας δε θα θέλει να αναπτύξει δραστηριότητα. Αλλά και όπου αυτή αναπτύσσεται θα μπορεί να αξιοποιείται μόνο από τους λίγους τούς έχοντες χρήμα.

Στις ίδιες συνθήκες και ο κατ' όνομα δημόσιος τομέας, θα έχει περιορισμένη δράση, αφού μπαίνει το κριτήριο του κόστους.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, η ΝΔ ουσιαστικά μεταφέρει ακόμα και αυτές τις περιορισμένες και ανεπαρκείς υπηρεσίες Υγείας στις συνθήκες της αγοράς, στην οικονομική δυνατότητα των εργαζομένων. Και με δεδομένη τη φτώχεια στις παραμεθόριες περιοχές, γίνεται κατανοητό ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθεί με την πολιτική της ΝΔ ο τομέας Υγείας, αλλά και αν αναπτυχθούν κάποιες υπηρεσίες θα πληρώνονται ακριβά.

Ενα παράδειγμα: Η ΝΔ μιλά για τη μείωση του κόστους των δημοσίων υπηρεσιών Υγείας. Αρα αυτές θα μεταφέρονται στους χρήστες των υπηρεσιών, ενώ υποστηρίζει ταυτόχρονα την ελεύθερη επιλογή εργασιακών σχέσεων των γιατρών. Ετσι και «κίνητρα» δίνει στους γιατρούς, προκειμένου να υιοθετήσουν το εμπορευματοποιημένο σύστημα και μεταφέρει το κόστος στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μιλάει, επίσης, για πληθωρισμό γιατρών. Ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει σοβαρή έλλειψη ειδικοτήτων στα αστικά κέντρα π.χ. Γενικοί γιατροί, γιατροί εργασίας, αλλά και πλήρης έλλειψη βασικών ειδικοτήτων στην περιφέρεια. Κρύβει όμως το γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας ανάπτυξης που δε στηρίζεται στο σχεδιασμό, με βάση τις λαϊκές ανάγκες, αλλά το κέρδος. Αυτό ενισχύει την τάση για συγκέντρωση των δραστηριοτήτων στις μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου που η ΝΔ το μεταφράζει σαν πρόβλημα ύπαρξης πολλών γιατρών, που οικονομικά δε «χωράνε» στο σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ