Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
Μπορούμε ν' αντιστρέψουμε το ρεύμα

Στην Καρδίτσα βρέθηκε ο ηθοποιός και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ, όπου τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά του στον πολιτισμό

Ο Κώστας Καζάκος
Ο Κώστας Καζάκος
Το μεγαλείο της καλλιτεχνικής δημιουργίας του ηθοποιού, σκηνοθέτη και ανθρώπου Κώστα Καζάκου τίμησε η Καρδίτσα , στα πλαίσια του 16ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Το φεστιβάλ, αποτελεί πλέον θεσμό και διοργανώνει κάθε χρόνο η Ενωση Πολιτιστικών Συλλόγων του νομού, σε συνεργασία με το Δήμο Καρδίτσας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, και την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων.

Ο Κώστας Καζάκος παρέλαβε τιμητική πλακέτα από το δήμαρχο Καρδίτσας Χρήστο Τέγο. Το Δημοτικό Κινηματοθέατρο, όπου έγινε η εκδήλωση, είχε «πλημμυρίσει» από τους ήχους των θερμών χειροκροτημάτων των Καρδιτσιωτών, που είχαν κατακλύσει την αίθουσα για να πουν ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ στο μεγάλο καλλιτέχνη. Γιατί, ο Κώστας Καζάκος όπως τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Καρδίτσας, «με αβίαστο τρόπο και με την άρτια υποκριτική ικανότητά του δίδαξε το πρέπον και το φέρεσθαι».

Επίσης, ο Χρήστος Τέγος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον εκλογικό αγώνα του Κώστα Καζάκου και να συνεχίσει όπως πάντα, το δύσκολο αγώνα για κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη.

Στα 43 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας του Κώστα Καζάκου αναφέρθηκε στην ομιλία της η Βάσω Μάκρη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος αποτελεί μια μεγάλη θεατρική σχολή. Για τη σπουδαία καριέρα του και την προσφορά του Κώστα Καζάκου στο θέατρο μίλησε και η ηθοποιός Μελίνα Μποτέλλη.

Ο Κώστας Καζάκος ευχαρίστησε όλους όσοι τον τίμησαν με την παρουσία τους και επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά το ρόλο του καλλιτέχνη που δεν εφησυχάζει, αλλά αγωνιά και αγωνίζεται, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολιτισμός και ο τόπος μας.

Δημιουργείται μια καινούρια κοινωνική συνείδηση

Στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Καρδίτσα, ο Κώστας Καζάκος, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Μιλώντας στο «Ρ», ο Κώστας Καζάκος δήλωσε ενθουσιασμένος από το ενδιαφέρον που έδειξαν οι δημοσιογράφοι του νομού, οι ερωτήσεις των οποίων επεκτάθηκαν και στις εκλογές.

Με αφορμή και την παρουσία του στο 16ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, ο Κώστας Καζάκος δήλωσε στο «Ρ»: «Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για το ενδιαφέρον των τοπικών δημοσιογράφων, γεγονός που δείχνει κάτι για την ανάπτυξη της πόλης. Και το ίδιο το φεστιβάλ που είναι ένας θεσμός βοηθά, πάρα πολύ την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά κυρίως με ενθουσίασαν οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν, το εύρος τους και το καίριο που είχαν και υποχρεώθηκα ν' απλώσω τη συζήτηση πέρα από τον πολιτισμό, που όπως ξέρετε είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα για την ελληνική περιφέρεια, γιατί υπάρχει μια ανυπαρξία παρουσίας του κράτους, πλήρης αδιαφορία για ό,τι έχει σχέση με τον πολιτισμό και το συνδέσαμε αυτό το ζήτημα με ευρύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, καθώς ο πολιτισμός είναι άρρηκτα δεμένος με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, δηλαδή με την πολιτική, γιατί από κει απορρέουν όλα αυτά τα επιμέρους ζητήματα. Χρειάστηκε να επεκταθεί η συζήτησή στις τραγικές μέρες που περνάμε σ' αυτό το τερατικό μέλλον, που μας προετοιμάζουν και ο πολιτισμός είναι βασικός παράγοντας και μοχλός για να μπορέσει να συνειδητοποιηθεί από τον κόσμο αυτή η κατάσταση και να ξυπνήσει, να πάρει τα μέτρα του γιατί οι μέρες είναι πολύ δύσκολες. Η χώρα μας, έχει παραδοθεί απολύτως και σύρεται στο άρμα αυτής της περίφημης παγκοσμιοποίησης και "νέας τάξης πραγμάτων", σε σημείο που να έχουν ξεπουληθεί κομμάτια της εθνικής μας κυριαρχίας και αυτό θα έχει άμεση σχέση και επιπτώσεις και στον πολιτισμό του τόπου μας».

«Γιατί στις μέρες μας - συνέχισε - δημιουργείται κάτω απ' αυτές τις συνθήκες μια καινούρια κοινωνική συνείδηση, μια καινούρια πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα. Κι αυτός ο σύγχρονος ζωντανός πολιτισμός που παράγουν οι Ελληνες αυτή την ώρα, που είναι πολύ σημαντικός, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του τόπου μας. Αυτός κυρίως βάλλεται και αυτός κυρίως θα καταστραφεί αν μείνουμε παθητικοί θεατές των εξελίξεων. Κι ενώ υπάρχει ένα πλούσιο δυναμικό στον τόπο μας - ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει όλα τα αποθέματα ν' αντισταθεί, να πολεμήσει για τα δικαιώματά του, για το δίκιο του. Βλέπουμε όμως μια τρομερή παθητικοποίηση που έχει γίνει, μια απομόνωση. Βλέπουμε σε εξέλιξη αυτή τη χειραγώγηση του πολίτη που έχει μεταβληθεί σε καταναλωτική μάζα, καθοδηγημένη και άγεται και φέρεται απ' αυτή τη μορφή της πολιτικής που ασκείται στον τόπο μας και που δεν είναι τίποτα άλλο, παρά απόλυτα παραδομένη και υπηρετεί αυτή τη στιγμή αναιτίαστα τα συμφέροντα του οργανωμένου κεφαλαίου».

Να γυρίσουμε τις εξελίξεις υπέρ του λαού

Ο μεγάλος ηθοποιός κατέληξε, λέγοντας: «Τώρα τις κρίσιμες μέρες που ζούμε, πριν από τις εκλογές, είναι το σάλπισμα, το εγερτήριο που πήρε η συσπείρωση όλων αυτών των δυνάμεων, των συνειδήσεων που θέλουν ν' αντισταθούν που έχουν το αίσθημα της εθνικής αξιοπρέπειας, της εθνικής ανεξαρτησίας. Η ιδέα της ελευθερίας, ο αγνός πατριωτισμός των Ελλήνων τώρα είναι ώρα να ξυπνήσει και να εκπληρωθεί, να εκφραστεί στην κάλπη. Γι' αυτό λέμε ότι το ΚΚΕ έχει σαν κύριο στόχο του αυτή τη στιγμή τη δημιουργία αυτού του Παλλαϊκού Μετώπου, όπου θα συσπειρωθούν αυτές οι δυνάμεις, για να μπορέσουμε μετά τις εκλογές να αντιτάξουμε αυτό το Μέτωπο της αντίστασης, σ' αυτή την καταστροφή που επέρχεται.

Αν δυναμώσει η φωνή του ΚΚΕ αυτή την ώρα, μια και είναι η μόνη φωνή της αλήθειας που ακούγεται, το μόνο κόμμα που λέει τα πράγματα με τ' όνομά τους, που δεν παραχαράζει την πραγματικότητα, δεν ψευδολογεί, ενώ όλοι οι άλλοι πολιτικοί χώροι ψευδολογούν αναιδέστατα και παρουσιάζουν το μαύρο - άσπρο. Αν δυναμώσει η φωνή του μετά τις εκλογές, όποιο από τα δύο κόμματα θα είναι στην κυβέρνηση, επειδή τα πράγματα δεν πρόκειται ν' αλλάξουν, μπορούμε ν' αντιστρέψουμε το ρεύμα και να γυρίσουμε τις εξελίξεις υπέρ του λαού. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει ο κόσμος, να μη μείνει στα λόγια, αλλά πρέπει να βγει στο δρόμο.

Αυτό το εγερτήριο σάλπισμα εκεί στοχεύει. Να μπορέσουν να βγουν οι άνθρωποι στο δρόμο, ν' αντιτάξουν τη δική τους αντίληψη γι' αυτά που γίνονται. Αν δεν αγωνιστούμε, αν δεν υπάρξει δυναμική αντίσταση τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ