Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Νέα πλήγματα κατά την αποχώρηση του φον Σπόνεκ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ.-

Τα «συνήθη» πλήγματα εναντίον θέσεων της ιρακινής αντιαεροπορίας πέτυχαν, χθες, για πολλοστή φορά, αμερικανικά αεροσκάφη. Την ίδια ώρα, μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα, εγκατέλειπε οριστικά τη θέση του στην ιρακινή πρωτεύουσα ο γενικός συντονιστής του ανθρωπιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Χανς φον Σπόνεκ.

Την καθημερινή τους περιπολία ρουτίνας πραγματοποιούσαν στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Βόρειο Ιράκ αμερικανικά αεροσκάφη, όταν «δέχτηκαν πυρά από θέση της ιρακινής αεράμυνας» νότια της πόλης Μπασικάχ. Τα αμερικανικά αεροσκάφη «απάντησαν» με πυραύλους και επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπως αναφέρεται στη σχετική λακωνική ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, που εδράζει στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας.

Στο μεταξύ, με δάκρυα αποχαιρέτησαν οι υπάλληλοι του ανθρωπιστικού Προγράμματος «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων» τον επικεφαλής τους, Χανς φον Σπόνεκ. Ο Γερμανός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εγκατέλειψε, χθες, και τυπικά τα καθήκοντά του στην ιρακινή πρωτεύουσα. Ο φον Σπόνεκ επανέλαβε, και χθες, ότι η «πολιτική των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ είναι αποτυχημένη» και τόνισε ότι ο ίδιος αποχωρεί, επειδή δεν μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζει το εμπάργκο, ενώ είναι μάρτυρας μιας άδικης γενοκτονίας σε βάρος του ιρακινού λαού, που δεν ευθύνεται διόλου. Ο Γερμανός αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση της άποψής του και εκτός της Επιτροπής του ΟΗΕ. Τη θέση του φον Σπόνεκ αναλαμβάνει ο Τουν Μιάτ, από τη Μιανμάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ