Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΠΕΚ
«Δύστοκη» η αύξηση της παραγωγής

Από τη Σύνοδο των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ

Associated Press

Από τη Σύνοδο των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ
ΒΙΕΝΝΗ- ΤΕΧΕΡΑΝΗ- ΚΑΡΑΚΑΣ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αποκηρύσσοντας και καταγγέλλοντας τις πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά με το φόβο για τις τιμές και τον κίνδυνο της περιθωριοποίησης στην παγκόσμια αγορά, το Ιράν τελικά ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και αυτό στην αύξηση της παραγωγής, παρότι αρχικά είχε αρνηθεί να συνυπογράψει το κείμενο της συμφωνία που κατέληξαν εννέα χώρες του ΟΠΕΚ για την αποκατάσταση της παραγωγής στα επίπεδα πριν τη συμφωνία του Μαρτίου 1999.

Μόλις χτες το πρωί -και μετά από τρεις αναβολές της επανέναρξης της Συνόδου- εννέα από τις 11 χώρες του ΟΠΕΚ που συμμετείχαν στη Σύνοδο του Οργανισμού που έλαβε χώρα στην αυστριακή πρωτεύουσα συμφώνησαν να επαναφέρουν την παραγωγή πετρελαίου των χωρών - μελών του Οργανισμού «στα επίπεδα προ της συμφωνίας για τη μείωση της παραγωγής τον Μάρτη του 1999», χάρις στην οποία είχε χαλιναγωγηθεί η πτώση των τιμών, τόνισε εκπρόσωπος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Λίγο αργότερα το Ιράν ανακοίνωσε πως θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου από τις αρχές Απρίλη, προκειμένου να «διαφυλάξει τα συμφέροντά του», ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας Μπιζάν Ναμντάρ Ζαγκενέχ, όπως μεταδίδει το ραδιοφωνικό δίκτυο της Τεχεράνης. «Θα αυξήσουμε την παραγωγή μας από τον Απρίλη, σύμφωνα προς τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Ζαγκενέχ, δίχως, ωστόσο, να προσδιορίζει τον όγκο της αύξησης αυτής. Εκτός του Ιράν, και η Βενεζουέλα ανακοίνωσε τάχιστα ότι πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά 125.000 βαρέλια, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Αλί Ροντρίγκες, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο της χώρας του, Ουνιόν Ράδιο.

Διεθνείς αντιδράσεις

Πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, έσπευσε να «χαιρετίσει» την απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ για την αύξηση της παραγωγής, χαρακτηρίζοντάς την ως «θετική εξέλιξη. Ο Κλίντον υπογράμμισε πως η συμφωνία θα επιτρέψει «τη συντήρηση της οικονομικής ανάπτυξης και θα προσδώσει καλύτερο ισοζύγιο ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά πετρελαίου». Εξάλλου, οι πιέσεις των ΗΠΑ, προκειμένου να «δαμάσουν» την τιμή του πετρελαίου και κυρίως, για να χειραγωγήσουν την κίνηση και τη διάθεση του «μαύρου χρυσού» ήταν που έδωσαν το αποτέλεσμα αυτό. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Μπιλ Ρίτσαρντσον, εξέφρασε χτες τη βεβαιότητα ότι και τα κράτη μη μέλη του ΟΠΕΚ θα συνεισφέρουν στη μείωση της τιμής του πετρελαίου και θα προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις. Παράλληλα, εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η ΕΕ θα κάνει τα πάντα στην κατεύθυνση της εφαρμογής αποφάσεων που αποσκοπούν στην απεξάρτηση των χωρών-μελών της Ενωσης από το πετρέλαιο.

Εκτός των αμερικανικών αντιδράσεων και η διεθνής κοινότητα υποδέχτηκε «με ανακούφιση» την απόφαση των εννέα μελών του οργανισμού για αύξηση των ημερήσιων ορίων της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,45 εκατ. βαρέλια. Αποτέλεσμα η χτεσινή πτώση της τιμής του πετρελαίου μετά την αναγγελθείσα αύξηση παραγωγής του ΟΠΕΚ κατά 1,45 εκατ. βαρέλια ημερησίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ