Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Υποκριτική «άγνοια»

«ΚΦΟΡ» και Ερυθρός Σταυρός «δεν ξέρουν τίποτα...» για τα στρατόπεδα εργασίας του «UCK» που έχει καταγγείλει η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας

ΝΑΤΟικοί που μετέχουν στη «Δυναμική απάντηση 2000»

Associated Press

ΝΑΤΟικοί που μετέχουν στη «Δυναμική απάντηση 2000»
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Από τις αρχές του μήνα, στο υπόμνημα της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης προς τα Ηνωμένα Εθνη καταγγελλόταν, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη παράνομων στρατοπέδων εργασίας, στα οποία βρίσκονται δεκάδες Σέρβοι που έχουν απαχθεί από άνδρες του «ΟΥΤΣΕΚΑ». Παρά τη δημοσιοποίηση μιας σοβαρής καταγγελίας, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και «ΚΦΟΡ» τηρούσαν «σιγήν ιχθύος». Ισως, απ' ό,τι φάνηκε γιατί οι καταγγελίες έπρεπε να γίνουν την περασμένη Δευτέρα και από την Επιτροπή («Παρατηρητήριο»;) του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα... Η απάντηση της ΚΦΟΡ; Οπως αναμενόταν διέψευσε -μετά από μεγάλη καθυστέρηση...- την ύπαρξη στρατοπέδων με Σέρβους κρατούμενους στο Κοσσυφοπέδιο, επικαλούμενη «αδυναμία εξακρίβωσης πολλών σχετικών ισχυρισμών»! Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ακριβώς στάση επέδειξε και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού...

«Δε γνωρίζουμε για τέτοια στρατόπεδα. Υπάρχουν πάρα πολλοί ισχυρισμοί για παράνομες κρατήσεις Σέρβων, αλλά εμείς δεν μπορέσαμε ποτέ να τους επιβεβαιώσουμε», απάντησε σχετικά ο επικεφαλής της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού στην Πρίστινα Αλεν Κόλι.

Νωρίτερα, ο Σέφκο Αλομέροβιτς, πρόεδρος της Επιτροπής του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Νόβι Παζάρ, στο Σαντζάκ στη Νοτιοδυτική Σερβία, δήλωσε, σε συνέντευξή του την περασμένη Δευτέρα, στο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων «Beta» ότι υπάρχουν «έξι στρατόπεδα, στα οποία Αλβανοί κρατούν πολίτες σερβικής υπηκοότητας, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα απαγωγής». Σύμφωνα με τον Αλομέροβιτς, εκπρόσωποι της Επιτροπής του Ελσίνκι του Νόβι Παζάρ έχουν δώσει αυτά τα στοιχεία σε αξιωματούχους της «KFOR» και του Ερυθρού Σταυρού.

Ομως, δεν ήταν μόνο ο εκπρόσωπος της ΔΕ του Ερυθρού Σταυρού Αλεν Κόλι που είπε πως «δεν έχει ποτέ λάβει τέτοιες πληροφορίες» από την Επιτροπή του Ελσίνκι. Χτες, και ο εκπρόσωπος της «KFOR» στην Πρίστινα, αντισυνταγματάρχης Χένινγκ Φίλιπ διέψευσε «την ύπαρξη τέτοιων στρατοπέδων στο Κόσσοβο», υποστηρίζοντας ότι «έχουμε ξανακούσει και στο παρελθόν τέτοιους ισχυρισμούς, ερευνήσαμε, αλλά δε βρήκαμε τίποτε». Ο Φίλιπ ισχυρίστηκε ότι ούτε ο ίδιος ενημερώθηκε ποτέ από την Επιτροπή γι' αυτό το ζήτημα.

Το ίδιο 24ωρο, στο Λονδίνο, ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ έπαιρνε τον τίτλο του «ιππότη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» για το ρόλο του στην επέμβαση στο Κόσσοβο...

Ομάδα Επαφής: «Αυτόνομο» το Κοσσυφοπέδιο και κάλπες το φθινόπωρο...

Υπέρ της αυτονομίας και όχι της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των χωρών - μελών της Ομάδας Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία που συναντήθηκαν προχτές στο Παρίσι. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, οι εκπρόσωποι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην απόφαση 1244 του ΟΗΕ, που προβλέπει την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου και έκριναν πως είναι «ουσιαστικής σημασίας» η προετοιμασία για τη διεξαγωγή εκλογών στην περιοχή το ερχόμενο φθινόπωρο.

«ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία και Ρωσία δεσμεύτηκαν να τηρήσουν το πλαίσιο της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» είπε επί λέξει η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Αν Γκαζό -Σεκρέ. Σύμφωνα με την ίδια, οι αξιωματούχοι της Ομάδας Επαφής δεν κατάφεραν να καθορίσουν ημερομηνία για ενδεχόμενη συνάντηση της ομάδας σε υπουργικό επίπεδο.

Αποστολή του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κόσσοβο

Διπλωματική αποστολή του Συμβουλίου Ασφαλείας θα επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο στα τέλη Απρίλη, με στόχο να καλέσει σε «συμφιλίωση τους Αλβανούς και τους Σέρβους» της επαρχίας...

Οπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του ΣΑ, πρεσβευτής του Μπαγκλαντές στα Ηνωμένα Εθνη, Ανουαρούλ Καρίμ Τσαουντχουρί, η αποστολή θα «κομίσει μήνυμα του Συμβουλίου προς τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κόσσοβο, για να σταματήσουν τις εχθροπραξίες». Ο ίδιος τόνισε πως οι ακριβείς ημερομηνίες για την αναχώρηση της αποστολής δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί ακόμη. Προεξόφλησε, εντούτοις, πως η αποστολή θα πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες του Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ