Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Διαμαρτυρία για τα αντιασφαλιστικά σχέδια

Οκτώ οργανώσεις και ομάδες γυναικών δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν για την προστασία του ασφαλιστικού

«Το κράτος οφείλει να παρέχει τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα σε όλους τους πολίτες, που δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα προς το ζην, ανεξάρτητα από επάγγελμα, ασφάλιση και καταβολή εισφορών», επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση - διαμαρτυρία τους γυναικείες οργανώσεις και ομάδες για το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι θα αγωνιστούν για να ματαιώσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια.

Οι οργανώσεις εκφράζουν την έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία τους ενόψει της επικείμενης «αναμόρφωσης» του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Οπως υπογραμμίζουν, η τακτική των μεταρρυθμίσεων στην Κοινωνική Ασφάλιση με το πρόσχημα της ισότητας, περιορίζεται μόνο στο να καταργεί τα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών και τις απομακρύνει από τη συνταξιοδότησή τους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες ανισότητας που βιώνουν οι γυναίκες.

Σημειώνουν ακόμα ότι, όταν η κοινωνική ασφάλιση δέχεται πλήγμα οι γυναίκες δέχονται πρώτες τις συνέπειες και επειδή συνδέεται με την εργασία δέχονται και τις συνέπειες της πολιτικής απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Οπως σημειώνουν, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι διπλάσιο από αυτό των αντρών, ενώ μεγάλος αριθμός γυναικών εργάζεται με μερική απασχόληση και άλλες άτυπες και ευέλικτες μορφές εργασίας με πλημμελή ασφάλιση.

Στη διαμαρτυρία τους δηλώνουν επίσης, ότι απαιτούν διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και να στηρίζεται στις αρχές αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος, της υποχρεωτικότητας, της καθολικότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των ασφαλισμένων και των γενεών. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας χωρίς υπονόμευσή της από το κράτος που θέλει να την παραδώσει στους ιδιώτες. Να δοθεί στα ασφαλιστικά ταμεία η διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Να διατηρηθεί η τριμερής χρηματοδότηση των ταμείων (κράτος, εργοδότες, ασφαλισμένοι) και των θετικών διατάξεων για τη γυναίκα μέχρι να επιτευχθεί πραγματική ισότητα. Τέλος, να προστατευτούν οι εργαζόμενοι με σχέση μερικής απασχόλησης σε εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να έχουν προτεραιότητα στην είσοδό τους στην πλήρη απασχόληση.

Τη διαμαρτυρία υπογράφουν το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, η Ενωση Ελληνίδων Νομικών, το Ινστιτούτο Ισότητας, το Κέντρο Ερευνας Γυναικείων Θεμάτων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών, η Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας και ο Σύλλογος Ελληνίδας Νοικοκυράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ