Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΤΙΚΗ
Συνεχίζονται οι διώξεις

Οι διώξεις σε βάρος πρώην στελεχών των σοβιετικών αρχών ασφαλείας δεν έχουν τέλος στις χώρες της Βαλτικής, με στόχο τη συνεχή αναθέρμανση του αντικομμουνιστικού κι αντισοβιετικού κλίματος. Στην Εσθονία ανακοινώθηκε πως κινήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Αρνολντ Μέρι, του πρώτου Εσθονού που είχε τιμηθεί με τον τίτλο του Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Α. Μέρι, που σήμερα είναι 84 χρόνων, είχε πολεμήσει το φασισμό, μέσα από τις γραμμές του Κόκκινου Στρατού, ήταν μέλος της ΚΕ του ΚΚ Εσθονίας και για μια περίοδο Α` Γραμματέας της Εσθονικής Κομσομόλ. Ο Α. Μέρι κατηγορείται ότι το 1949 είχε την ευθύνη για την εκτόπιση στη Σιβηρία, όσων συνεργάστηκαν με τους ναζί στο νησί Χιουμάα. Αυτό στη σημερινή Εσθονία θεωρείται «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Στη Λιθουανία

Στο μεταξύ στη Λιθουανία, από την εφημερίδα «Respublika», έγινε γνωστό ότι δύο στελέχη της πρώην ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατηγορώντας την ηγεσία της Λιθουανίας ότι καταπάτησε τα δικαιώματά τους. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχτηκε να εξετάσει την προσφυγή των Κιάστουτις Τζιαουτάους, υπαλλήλου της Γενικής Εισαγγελίας και του Γιουόζας Σινταμπριάς, υπαλλήλου της Εφορίας, οι οποίοι το 1999 εκδιώχτηκαν από τις εργασίες τους γιατί στο παρελθόν εργάζονταν στην ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ. Οι δύο απολυμένοι απευθύνθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2000 και μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η προσφυγή τους θα εξεταστεί. Να σημειωθεί πως οι δύο Λιθουανοί εκδιώχτηκαν από τις δουλιές τους το 1999, όταν το Κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε νόμο με τον τίτλο: «Για την αποτίμηση της ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ της ΕΣΣΔ και τη σημερινή δραστηριότητα των στελεχών αυτής της οργάνωσης». Στο συγκεκριμένο νόμο η ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ χαρακτηρίζεται «εγκληματική οργάνωση» και επιβάλλεται απαγόρευση εργασίας για δέκα χρόνια στις δημόσιες υπηρεσίες, στο διπλωματικό σώμα, στα όργανα ασφαλείας, στη σφαίρα εκπαίδευσης και σε άλλους τομείς, για όσους στο παρελθόν εργάστηκαν στην ΚΑ-ΓΚΕ-ΜΠΕ και σε άλλα αντίστοιχα όργανα ασφαλείας της ΕΣΣΔ.

Με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 320 ανθρώπων κι απ' αυτούς απολύθηκαν από τις δουλιές τους οι 88. Περίπου 20 από αυτούς προσέφυγαν στα λιθουανικά δικαστήρια, όπου όμως δε βρήκαν το δίκιο τους.

Να σημειωθεί πως στη Λιθουανία διώκονται πάνω από 50 στελέχη των αρχών ασφαλείας της χώρας και του ΚΚ Λιθουανίας για τα γεγονότα του Γενάρη του 1991, ενώ στη φυλακή, καταδικασμένοι με νόμους που έχουν αναδρομική ισχύ (!), βρίσκονται ακόμη οι Μ. Μπουρακιάβιτσιους Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΛ και ο Γ. Κουολιάλις μέλος της Γραμματείας της ΚΕ ΚΚΛ. Οι δύο φυλακισμένοι κομμουνιστές επίσης έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού είναι προφανές πως βρίσκονται καταδικασμένοι παράνομα και μόνο γιατί παρέμειναν πιστοί στα κομμουνιστικά ιδανικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ