Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΗΠΑ
«Κόντρα» για τις επιθεωρήσεις στην Τεχεράνη

ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Απέρριψε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) τις κατηγορίες περί λανθασμένων συμπερασμάτων, που εξαπέλυσε εναντίον της ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Μπόλτον, προχωρώντας στην, εκ προοιμίου, αναμενόμενη κλιμάκωση της ρητορικής της Ουάσιγκτον κατά του Ιράν.

Ο Μπόλτον υποστήριξε ότι είναι «πρακτικώς αδύνατον να πιστέψει κανείς τα συμπεράσματα, στα οποία καταλήγει η έκθεση της ΔΕΑΕ για τα ιρανικά πυρηνικά προγράμματα». Σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση της Επιτροπής, που διέρρευσε στα ΜΜΕ, η Τεχεράνη παραδέχτηκε ότι επί 18 χρόνια βρίσκονταν σε εξέλιξη μια σειρά από προγράμματα εμπλουτισμού ουρανίου και παραγωγής πλουτωνίου. Η έκθεση αναφέρει ότι, εκτός από το γεγονός ότι το Ιράν πλέον συνεργάζεται πλήρως με τη ΔΕΑΕ, δεν υπάρχει «κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Τεχεράνη είχε μυστικό πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων».

Αντίθετη, όμως, είναι η άποψη της Ουάσιγκτον, διά στόματος Μπόλτον, ο οποίος επέμεινε ότι θα πρέπει η ΔΕΑΕ να αποφασίσει πως η Τεχεράνη παραβίασε τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων και να παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη λήψη μέτρων. Η αντίδραση της Ουάσιγκτον ήταν αναμενόμενη, όμως, όπως επισήμαιναν Δυτικοί διπλωμάτες, είναι μάλλον αδύνατο να υιοθετηθεί η πρότασή της από το Συμβούλιο της ΔΕΑΕ, που συνεδριάζει την επόμενη βδομάδα, δεδομένης και της πρόσφατης εμπειρίας του Ιράκ, όπου οι «αμερικανικές αποδείξεις» αποδείχτηκαν άνθρακας. Ενδεικτικά, πάντως, ο Ρώσος υπουργός Ατομικής Ενέργειας, Βαλερί Γκοβορούτσχιν, δήλωνε ότι η Ρωσία θα συνεχίζει να συνεργάζεται με το Ιράν «διότι δεν υπάρχει κανένας σοβαρός άνθρωπος που να μπορεί να ισχυριστεί ότι το Ιράν προσπάθησε ή προσπαθεί ακόμη να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ