Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
«Μπαράζ» διαμαρτυριών

Eurokinissi

Με νέα 48ωρη απεργία που ξεκίνησε, χτες, Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, με αίτημα τη μονιμοποίησή τους, αλλά και την άρση των απαράδεκτων διαδικασιών προσλήψεων που εξήγγειλε και προωθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ. Παράλληλα, το θέμα των συμβασιούχων έφερε, για μια ακόμη φορά, στη Βουλή το ΚΚΕ (μετά την Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού που είχε καταθέσει) αυτή τη φορά με κατάθεση σχετικής αναφοράς που υπογράφουν οι βουλευτές του Σταύρος Σκοπελίτης και Γιώργος Χουρμουζιάδης, ο οποίος είναι και καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, σε έκτακτη συνεδρίασή του, το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα και στη νομική προσβολή της προκήρυξης για την κάλυψη, με γραπτό διαγωνισμό, 148 θέσεων του ΥΠΠΟ (Αρχαιολόγων, Αρχαιολόγων -Μουσειολόγων, Ιστορικών Τέχνης, Λαογράφων-Εθνολόγων, Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης). Για το λόγο αυτό κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής εκτέλεσης, ενώ, σχετικές αιτήσεις έχουν ήδη κατατεθεί από το Σύλλογο Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν στην αναφορά τους ότι «οι "μόνιμοι έκτακτοι" του ΥΠΠΟ έχοντας υψηλή εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία είναι πλέον απαραίτητοι, κατά γενική ομολογία, προκειμένου το υπουργείο να λειτουργεί εύρυθμα και να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις ανάγκες διάσωσης, προστασίας, ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας (...) βρίσκονται εδώ και χρόνια σε ένα ιδιότυπο και παρατεταμένο καθεστώς εργασιακής και προσωπικής ομηρίας (...) Οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΠΟ, καίτοι έχουν κατ' επανάληψη και δημοσίως αναγνωρίσει αφενός το ιδιαίτερο πρόβλημα των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ και αφετέρου την ανάγκη οριστικής επίλυσής του, δεν έχουν προβεί σε καμιά ουσιαστική ενέργεια». Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν τις διαδικασίες προσλήψεων που έχουν δρομολογηθεί ως «εξευτελιστικές για την αξιοπρέπεια» των ήδη υπηρετούντων και «αμφιλεγόμενες για την αντικειμενικότητά τους».

Τέλος, σε επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Γ. Καλκάνης, επισημαίνει πως η σχετική προκήρυξη «προσκρούει στη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης», πως «δημιουργείται προβληματισμός σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του ΤΕΙ, του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης και τη συρρίκνωση και την αποδυνάμωση αυτών (...)» και καλεί τον υπουργό να επιδιώξει «με κάθε τρόπο τη διασφάλιση της νομιμότητας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονίζουν τη δράση τους απέναντι στη μετατροπή 5 μουσείων σε ΝΠΔΔ (2023-02-01 00:00:00.0)
Ανακυκλούμενοι στον «κάλαθο αχρήστων» (2008-07-06 00:00:00.0)
«Οχι» στους διαγωνισμούς - κοροϊδία (2008-06-07 00:00:00.0)
Συντηρητές σε εργασιακή ανασφάλεια (1999-07-08 00:00:00.0)
Κατοχύρωση επαγγέλματος συντηρητή (1998-02-20 00:00:00.0)
"Φωτιές" ανάβει το μετρό (1996-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ