Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ»
Χρειάζεται αλλαγή πορείας στη Συνομοσπονδία

Η ισχυροποίηση του συνδυασμού στο εκλογικό Συνέδριο της ΕΣΕΕ στις 22-23 Νοέμβρη θα ενισχύσει τις δυνάμεις που αγωνίζονται για τους μικρούς εμπόρους

Κόντρα στο ρεύμα του συμβιβασμού και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλεμπόρων, που χαρακτηρίζουν τη λογική και τη λειτουργία της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», που υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ, καλεί τους αντιπροσώπους στο εκλογικό Συνέδριο της οργάνωσης στις 22-23 Νοέμβρη να την ενισχύσουν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια αγωνιστική πορεία στη Συνομοσπονδία.

Στη διακήρυξή του, ο συνδυασμός καταγράφει τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων τριών χρόνων για τους μικρούς εμπόρους, με ευθύνη της κυβέρνησης και τη στήριξη των παρατάξεων ΔΑΚΜΜΕ, ΠΑΣΚΕΒΕ, ΑΣΚΜΜΕ. «Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, οι παρατάξεις αυτές, όχι μόνο δεν οργάνωσαν αγώνες, αλλά αντίθετα αποδείχτηκαν τα καλύτερα στηρίγματα για το πέρασμα αυτής της πολιτικής», επισημαίνει, τονίζοντας ότι «μετέτρεψαν την ΕΣΕΕ από διεκδικητικό όργανο σε εργαλείο συναίνεσης και αποδοχής της πολιτικής που περιθωριοποιεί και αφανίζει τις μικρές επιχειρήσεις».

Περιγράφοντας τη «δράση» της πλειοψηφίας, η «Αγωνιστική Συνεργασία» τονίζει ότι «εγκατέλειψαν τα πάγια αιτήματά μας και προβάλλουν θέσεις υπέρ των συμφερόντων των μεγαλεμπόρων και μεγαλοεισαγωγέων»: Δεν απαιτούν τον περιορισμό της ασυδοσίας των υπεραγορών, αντίθετα μιλούν για «ισόρροπη ανάπτυξη» σε περιβάλλον ...«υγιούς ανταγωνισμού». Προωθούν στην πράξη την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, αντί να απαιτούν 48-50 ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Προτείνουν τη μείωση του χρόνου των εκπτώσεων, ακολουθώντας όμως πολιτική πλήρους απελευθέρωσης των προσφορών. Υπερασπίστηκαν τις φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο και αποδέχτηκαν τη συμφωνία που οδήγησε σε κεφαλικούς φόρους για χιλιάδες μικρούς εμπόρους. Συναίνεσαν στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, δε διεκδικούν ειδικό, ευνοϊκό χρηματοδοτικό καθεστώς για τις μικρές επιχειρήσεις. Αντίστοιχες είναι και οι θέσεις της πλειοψηφίας για την κατάρτιση και την επαγγελματική στέγη.

Ο συνδυασμός τονίζει ότι οι παρατάξεις της πλειοψηφίας «οδήγησαν το συνδικαλιστικό κίνημα σε αδράνεια και απραξία, καλλιεργώντας με κάθε τρόπο τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια», ενώ «αποφεύγουν συνειδητά την κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα, γιατί αυτή βάζει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της». Παράλληλα, σημειώνει ότι «ολοκληρώνουν το αρνητικό τους έργο, με αντιδημοκρατικές και αντισυνδικαλιστικές ενέργειες που θυμίζουν άλλες εποχές. Υποβαθμίζουν το περιεχόμενο του Συνεδρίου μας και καταρρακώνουν κάθε έννοια συλλογικών και διαφανών διαδικασιών».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» τονίζει σχετικά με τη δράση της ότι «προώθησε την αγωνιστική συσπείρωση των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, πέρα από επιμέρους διαφορές. Στο ψηφοδέλτιό της συμμετέχουν συνάδελφοι που το προηγούμενο διάστημα συναντήθηκαν μαζί της στους κοινούς αγώνες ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και την κοινωνική συναίνεση». Τέλος, καλεί στην ισχυροποίησή της, μεταξύ άλλων και για τη «δημιουργία ενός ισχυρού αγωνιστικού αντιμονοπωλιακού ρεύματος, που θα βάλει εμπόδια στα χειρότερα που έρχονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ