Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Να στηριχτούν οι οικοτεχνίες γούνας

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση του Α. Τζέκη

Στη συρρίκνωση των οικοτεχνιών γούνας σε Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα και τις συνέπειες για τους μικρούς γουνοποιούς και τους γουνεργάτες, αναφέρεται Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται: «Η κατάσταση του κλάδου της γουνοποιίας στις ακριτικές περιοχές των Νομών Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας είναι φθίνουσα για χιλιάδες οικοτεχνίες και γουνεργάτες, παρά τις κατά καιρούς ψευτορυθμίσεις των χρεών των γουνοποιών.

Η παραγωγή γούνας της περιοχής έχει συγκεντρωθεί σε 2 - 3 μεγαλοεπιχειρηματίες, αφού η πολιτική της κυβέρνησης αφάνισε εκατοντάδες μικρούς γουνοποιούς και έστειλε στην ανεργία χιλιάδες οικοτέχνες και εργάτες. Πριν από 5 χρόνια υπήρχαν στη Σιάτιστα 1.600 περίπου οικοτεχνίες, που απασχολούσαν 2.500 περίπου γουνοποιούς και γουνεργάτες. Σήμερα, απέμειναν περίπου 250, που απασχολούν περίπου 700».

Και συνεχίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ: «Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, οι μικρομεσαίοι γουνοποιοί αδυνατούν στην πραγματικότητα να προχωρήσουν στην ίδρυση εκτροφείων γουνοφόρων ζώων στην περιοχή. Χρειάζεται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την κυβέρνηση για το ξεπέρασμα των όποιων εμποδίων. Πολλοί από τους εργάτες εργάζονται ανασφάλιστοι, ενώ οι μικροί γουνοποιοί που αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα στο ΤΕΒΕ σέρνονται στα δικαστήρια και φυλακίζονται».

Οι υπουργοί ερωτώνται, «εάν προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων των μικρομεσαίων γουνοποιών και για την αναζωογόνηση της γουνοποιίας (παραγωγή, εμπόριο, εξαγωγές) προς όφελος του λαού της περιοχής και της εθνικής οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ