Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
Η χαμηλή κοστολόγηση ωθεί τον ασφαλισμένο να πληρώνει απ' την τσέπη του!

Απίθανη αιτιολογία απ' την κυβέρνηση

Το απογευματινό χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση στους ασφαλισμένους, με κύριο επιχείρημα την αντιμετώπιση της λίστας και της αναμονής. Τελικά οι ασφαλισμένοι παραμένουν στις ουρές πληρώνοντας με κρατικό τιμολόγιο τις επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης
Το απογευματινό χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση στους ασφαλισμένους, με κύριο επιχείρημα την αντιμετώπιση της λίστας και της αναμονής. Τελικά οι ασφαλισμένοι παραμένουν στις ουρές πληρώνοντας με κρατικό τιμολόγιο τις επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης
Το μεγάλο ποσοστό της ιδιωτικής δαπάνης δεν το αρνείται η κυβέρνηση.

Σε έκθεση του υπουργείου Υγείας (Φλεβάρης του 2003) αναφέρει: «Το ποσοστό ιδιωτικής δαπάνης υπολογίζεται σήμερα στο 44%. Η ιδιωτική δαπάνη εκτινάχτηκε από το 35% το 1989 στο 42% το 1993, αυξήθηκε δηλαδή την τετραετία εκείνη κατά 4,2% ετησίως. Από το 1994 μέχρι σήμερα αυξάνεται μεν αλλά μόλις κατά 0,6% κατ' έτος».

Το φαινόμενο αυτό, όπως αναφέρεται στην έκθεση, αποδίδεται σε τέσσερις κυρίως λόγους:

  • Στα χαμηλά νοσήλια και στη χαμηλή κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία (μια επίσκεψη στον γιατρό τιμάται μόλις 2.200 δραχμές, γεγονός που ωθεί τον ασφαλισμένο να πληρώνει κάποια χρήματα κι απ' την τσέπη του).
  • Στην παραμονή των Ελλήνων ασθενών στο εσωτερικό για τη διενέργεια περίπλοκων εγχειρήσεων και άλλων διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων γίνεται πλέον στη χώρα μας σε εξειδικευμένα, δημόσια και ιδιωτικά κέντρα που απαιτούν υψηλού κόστους εξοπλισμό.
  • Στη ραγδαία ανάπτυξη της ιατρικής τεχνολογίας και στο μεγάλο αριθμό γιατρών, που αυξάνουν για λόγους βιοποριστικούς, την προκλητή ζήτηση.
  • Στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος που προκαλεί αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας.

Η κυβέρνηση όχι μόνο αποσιωπά ότι η πολιτική της γιγάντωσε τον ιδιωτικο-επιχειρηματικό τομέα στο χώρο της υγείας αλλά ενισχύει παντοιοτρόπως την εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας. Εκτός των εκχωρήσεων τομέων των δημόσιων νοσοκομείων και του ΙΚΑ, εσχάτως ανακοίνωσε και την παράδοση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο κεφάλαιο με ειδική αδειοδότηση για τη δημιουργία ιδιωτικών κέντρων υγείας κυρίως στα αστικά κέντρα.

Και εκτός των άλλων η κυβέρνηση επέβαλε και τη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων των δημόσιων νοσοκομείων από την 1.1.2002 με τσουχτερό κοστολόγιο: Οι επισκέψεις, όπως φαίνεται και στον πίνακα, στοιχίζουν από 30-90 ευρώ και οι μικροεπεμβάσεις από 50-150 ευρώ.

Τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία προκάλεσαν - άμεση ή έμμεση - «αιμορραγία» 13,804 εκατ. ευρώ (4,7 δισ. δραχμές) στους 210.500 ασθενείς που τα επισκέφτηκαν το 2002. Κι όμως, αυτή την αιμορραγία ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης τη χαρακτήρισε επιτυχία. Εγκαινιάζοντας το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (4.3.2003) είπε: «Τα απογευματινά ιατρεία, μια νέα υπηρεσία του ΕΣΥ, προχωρά με επιτυχία. Μέσα στον πρώτο χρόνο περίπου 200.000 πολίτες επισκέφτηκαν τα απογευματινά ιατρεία - επισκέφτηκαν το γιατρό της επιλογής τους ή υποβλήθηκαν σε εργαστηριακές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία κατά τις απογευματινές ώρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ