Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αποσύρει τους εργαζομένους του ο ΟΗΕ

Από την αποχώρηση των μελών του ΟΗΕ

Associated Press

Από την αποχώρηση των μελών του ΟΗΕ
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Την άμεση απόσυρση των εργαζομένων του από το Νότιο και το Ανατολικό Αφγανιστάν ανακοίνωσε χτες η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), δύο μέρες μετά τη δολοφονία της 29χρονης εργαζόμενης σε αυτήν Μπετίνα Γκουαλάρ στην Γκάζνι. Την ευθύνη της επίθεσης διεκδίκησε, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», οπλαρχηγός των Ταλιμπάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι όλοι οι «άπιστοι» αποτελούν «νόμιμους στόχους» - ωστόσο ένας δεύτερος οπλαρχηγός της οργάνωσης διέψευσε ότι επρόκειτο για έργο των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο έκπτωτο καθεστώς του μουλά Μοχάμεντ Ομάρ.

Η «προσωρινή» αποχώρηση της UNHCR αποδόθηκε από τον εκπρόσωπό του ΟΗΕ, Φιλίπο Γκράντι, στους «φόβους ότι επαπειλούνται νέες επιθέσεις». Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Νανγκαρχάρ, την Πάκτια, τη Χοστ και την Κανταχάρ «θα κλείσουν».

Ακόμη και οι μετριοπαθέστεροι υπολογισμοί κάνουν λόγο για «δεκάδες χιλιάδες» προσφύγων που μένουν έκθετοι από την αποχώρηση των υπηρεσιών αρωγής καθώς, μετά την UNHCR, πρέπει να θεωρείται βεβαία η «προσωρινή αναστολή» και άλλων μη κυβερνητικών διεθνών οργανώσεων.

Εντείνοντας το κλίμα «ανασφάλειας» που επικρατεί στο Αφγανιστάν, δύο χρόνια μετά τη «συμμαχική νίκη» και την επιβολή ενός καθεστώτος - πελάτη των ΗΠΑ, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε χτες την εκκένωση δύο μελών του διπλωματικού της προσωπικού (αφήνοντας μόνο έναν) στην πρεσβεία, λόγω της λήψης πληροφοριών ότι επίκειται «επίθεση αυτοκτονίας» από την 16η ως την 26η Νοέμβρη στην Καμπούλ. Η Νότια Κορέα συμμετέχει με 200 στρατιωτικούς -του Μηχανικού και του Ιατρικού σώματος- στις ξένες δυνάμεις που «παρέχουν ασφάλεια», κοινώς στην (κάθε άλλο παρά παγιωμένη...) κατοχή της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ