Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δύσκολες στιγμές για «σχέσεις» και διαμεσολαβήσεις

Συνεχίζονται οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Συνεχίζονται οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Μία από τις δυσκολότερες συναντήσεις τους, σύμφωνα με δηλώσεις συμμετεχόντων, είχαν, χτες, η ισραηλινή κυβερνητική αντιπροσωπεία και η αντιπροσωπεία της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, της Ισραηλινής Βουλής, τορπίλιζε τις αιγυπτιακές προσπάθειες διαμεσολάβησης. Στα ίδια τα παλαιστινιακά εδάφη η βία φαινόταν να κλιμακώνεται πάλι, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός γνωστοποίησε το τέλος δύο εκτάκτων προγραμμάτων σίτισης του παλαιστινιακού πληθυσμού, με μια ανακοίνωση - «κατηγορώ» σε βάρος του Ισραήλ.

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα συναντήθηκε η ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ Σιλβάν Σαλόμ με αυτήν της ΕΕ, αποτελούμενη από τον προεδρεύοντα Ιταλό ΥΠΕΞ, Φράνκο Φρατίνι, τον Υπατο Αρμοστή της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Αμυνας, Χαβιέ Σολάνα, και τον Επίτροπο Κρις Πάτεν, ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τους ΥΠΕΞ της ΕΕ. Μετά το τέλος των πολύωρων συνομιλιών, η ΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταδικάζονται οι επιθέσεις αυτοκτονίας και καλείται η παλαιστινιακή κυβέρνηση να επιδείξει πυγμή στην πάταξη της τρομοκρατίας, αλλά κατηγορείται και η ισραηλινή πολιτική των αποκλεισμών και των στρατιωτικών επιχειρήσεων ότι «θρέφει τον εξτρεμισμό».

Τα βέλη της ΕΕ συγκεντρώνει το διαχωριστικό τείχος, το οποίο η ΕΕ καταδικάζει, εκτιμώντας ότι «πιθανώς καθιστά αδύνατη την επίλυση με την ίδρυση δύο κρατών» και ζητείται η άμεση κατεδάφιση όλων των τμημάτων του που βρίσκονται εντός παλαιστινιακών εδαφών. Τονίζεται, επίσης, ότι «χιλιάδες Παλαιστίνιοι στερούνται υπηρεσιών, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινους πόρους και στα εδάφη τους» και επιδεινώνονται δραματικά οι συνθήκες διαβίωσής τους.

Σημαντικό μέρος των συζητήσεων κατέλαβε και το θέμα των εισαγωγών ισραηλινών προϊόντων στην ΕΕ, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ. Ο Πάτεν δήλωνε σαφώς ότι θα πρέπει άμεσα η ισραηλινή κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να μην εξάγει στην ΕΕ προϊόντα που παράγονται στους εποικισμούς, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από τις Βρυξέλλες, με την ένδειξη ότι παράγονται εντός Ισραήλ. «Ο όρος υπομονή έχει πάρει νέες διαστάσεις στη συγκεκριμένη υπόθεση», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μετά από αρκετούς διαξιφισμούς, ο Σαλόμ δήλωνε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα «αποδεχτεί» τελικά να συνομιλήσει με τον νέο ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ, Μαρκ Οτε, τον οποίο είχε αποκλείσει επειδή συναντήθηκε με τον Γιάσερ Αραφάτ. Ο Χαβιέ Σολάνα ανταπαντούσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να συνομιλεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη και ότι «δε θα μας υπαγορεύει το Ισραήλ με ποιους θα έχουμε επαφές». Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ αρκέστηκε να δηλώσει ότι «υπάρχει κάποια αλλαγή στις σχέσεις δύο πλευρών, αλλά ορισμένες χώρες αποκλίνουν από την ισορροπημένη αντιμετώπιση που το Ισραήλ επιθυμεί».

Στην ανακοίνωση της ΕΕ προστέθηκε και αυτή του Ερυθρού Σταυρού, που γνωστοποίησε ότι τερματίζει δύο έκτακτα προγράμματα σίτισης, περίπου, 50.000 παλαιστινιακών οικογενειών, τα οποία, ήδη, παρέτεινε 1,5 χρόνο περισσότερο από το προβλεπόμενο. Ο Ερυθρός Σταυρός κατηγορεί το Ισραήλ ότι έχει, ουσιαστικά, θέσει υπό κατοχή τα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά δεν τηρεί καμία από τις υποχρεώσεις του ως κατακτητής απέναντι στους Παλαιστινίους, που «λιμοκτονούν και ζουν υπό άθλιες συνθήκες».

Σχέδια, βία και διαμεσολαβήσεις

Την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα, θα συναντηθούν οι Αριέλ Σαρόν και Αχμάντ Κορέι, με τον δεύτερο να ζητά «καλή προετοιμασία και συγκεκριμένες προτάσεις και υποχωρήσεις από την ισραηλινή πλευρά». Εντός των ημερών, επίσης, η αιγυπτιακή ηγεσία θα καλέσει στο Κάιρο για διαβουλεύσεις τις παλαιστινιακές οργανώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί νέα κατάπαυση του πυρός. Τις αιγυπτιακές προσπάθειες, που χαρακτηρίστηκαν «θετικές» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τορπίλισε όμως ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κνέσσετ, δηλώνοντας ότι «η Αίγυπτος είναι εχθρός του Ισραήλ και δε θα πρέπει να επιτύχει καμία διαμεσολάβησή της, γιατί θα αυξηθεί η επιρροή της στα παλαιστινιακά εδάφη».

Στο μεταξύ, έξω από τη Βηθλεέμ, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα από Παλαιστίνιο ένοπλο. Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε την περιοχή, απαγόρευσε την κυκλοφορία και συγκρούστηκε με μαθητές που διαμαρτύρονταν, γιατί δεν πήγαν σχολείο. Νωρίτερα, στον προσφυγικό καταυλισμό Ράφα, της Γάζας, έγινε ισραηλινή εισβολή με τανκς και κάλυψη ελικοπτέρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 7 Παλαιστίνιοι και να κατεδαφιστούν 3 σπίτια. Αλλοι 2 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στον μεθοριακό σταθμό Κάρνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ