Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Υπέρ του Μιλόσεβιτς η κατάθεση Γιόβιτς, παρά τις πιέσεις...

ΧΑΓΗ.--

Αν και η επιρροή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ξεπερνούσε τα σύνορα της Σερβίας, ο ίδιος αγνοούσε τις βιαιοπραγίες που διαπράττονταν από ορισμένους Σέρβους στρατιώτες στην Κροατία κατέθεσε χτες στο δικαστήριο της Χάγης ο Μπόρισλαβ Γιόβιτς. Ο Γιόβιτς ήταν αντιπρόσωπος της Σερβίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του '90 και προσήλθε χτες στο δικαστήριο όχι εκουσίως αλλά μετά από κλήση της ενάγουσας αρχής.

Ο Γιόβιτς απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα Τζέφρι Νάις κατέθεσε στο δικαστήριο πως ο «Μιλόσεβιτς δεν ήταν εθνικιστής, ούτε σοβινιστής ούτε ποτέ συμφώνησε με οτιδήποτε γινόταν εναντίον μη Σέρβων». Οι κατήγοροι υπολόγιζαν πως θα μπορούσαν να αποσπάσουν από τον Γιόβιτς (τα «πολυπόθητα»... πλην δυσεύρετα γι' αυτούς) «ενοχοποιητικά στοιχεία» σε σχέση με τις κατηγορίες περί σχεδίου της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς για το σχηματισμό της λεγόμενης «Μεγάλης Σερβίας».

Ερωτηθείς από τον Τζ. Νάις εάν θεωρούσε εαυτόν «το στενότερο συνεργάτη» του Προέδρου Μιλόσεβιτς στο διάστημα 1990-'95, ο Γιόβιτς απάντησε καταφατικά, επιμένοντας πως τόσο αυτός όσο και ο πρώην ηγέτης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας δε γνώριζαν τίποτε ούτε για την αιματοχυσία δεκάδων στο Βούκοβαρ το Νοέμβρη του 1991 ή το βομβαρδισμό του Ντουμπρόβνικ το φθινόπωρο του ίδιου έτους. Οι κατήγοροι επιχείρησαν, πάντως, να αποσπάσουν έστω κατιτίς το «ενοχοποιητικό» από τον Γιόβιτς προβάλλοντας ακόμη και δίλεπτο βίντεο με την καταστροφή κτιρίων κατά το βομβαρδισμό του Ντουμπρόβνικ...

Η «ετεροχρονισμένη» παραπομπή του Μπάμπιτς...

Το ίδιο 24ωρο, οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία αποχαρακτήρισαν τη μυστική έως τώρα απόφαση για παραπομπή του Σέρβου της Κροατίας και πρώην δημάρχου της πόλης Κνιν, Μίλαν Μπάμπιτς. Ο 47χρονος Μπάμπιτς κατηγορείται για πέντε εγκλήματα πολέμου κατά μη σερβικών πληθυσμών στην Κροατία κατά την περίοδο 1991-'92. Το περίεργο είναι πως κατέθεσε πριν έναν χρόνο κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αλλά μετά την κατάθεσή του στη Χάγη τα ίχνη του... σήμερα αγνοούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ