Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Μεγάλες αντιδράσεις στην επίσκεψη Μπους στη Βρετανία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εν μέσω κύματος λαϊκής αντίδρασης, αλλά και μιας πρωτοφανούς επιχείρησης «τήρησης της τάξης» κατέφθασε χτες το βράδυ στη Μεγάλη Βρετανία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα ο Αμερικανός πρόεδρος σήμερα θα συναντηθεί με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης Μάικλ Χάουαρντ και Τσαρλς Κένεντι, του Συντηρητικού Κόμματος και των Φιλελευθέρων αντίστοιχα, θα βγάλει λόγο για την «υπερ-ατλαντική συμμαχία» και θα έχει συναντήσεις με συγγενείς θυμάτων της 11ης Σεπτέμβρη. Την Πέμπτη θα έχει συνομιλίες με τον Τόνι Μπλερ και συναντήσεις με συγγενείς θυμάτων των πολέμων του Αφγανιστάν και του Ιράκ - όσους επιθυμούν να τον δουν δηλαδή, αφού πατέρας νεκρού στρατιώτη δήλωσε ότι δε θα έσφιγγε το χέρι του Μπους «επειδή είναι βαμμένο με αίμα». Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο πατέρας του Βρετανού Μόαζαμ Μπεγκ, που κρατείται στο Γκουαντανάμο ως ύποπτος για τρομοκρατία, παρέδωσε χτες επιστολή στην αμερικανική πρεσβεία στην οποία καλεί τον Μπους να απελευθερώσει το γιο του στο «όνομα της δικαιοσύνης».

Ωστόσο, ενώ ο πρόεδρος Μπους θα συναντάται με την πολιτική ηγεσία της χώρας και θα διακηρύσσει το «δίκαιο» των πολιτικών του, εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί του ετοιμάζουν «θερμή υποδοχή». Οι εκδηλώσεις εναντίον του ξεκίνησαν ήδη από χτες με το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Γιούστον της βρετανικής πρωτεύουσας, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν και σήμερα. Το αποκορύφωμα θα είναι η μεγάλη διαδήλωση της Πέμπτης στους δρόμους του Λονδίνου.

Από την πλευρά της η βρετανική Αστυνομία απάντησε με τον τριπλασιασμό των δυνάμεων που θα συμμετέχουν στην επίβλεψη των λαϊκών εκδηλώσεων καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ο αριθμός των αστυνομικών που θα βρίσκονται σε επιφυλακή θα φτάσει τις 14.000 (!), ενώ επίσης στη βρετανική πρωτεύουσα έχουν φθάσει και εκατοντάδες Αμερικανοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών (που πάντως δεν πήραν διπλωματική ασυλία).

Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας πάντως, η ηλικίας 61 ετών Λίντις Πέρσι, κατόρθωσε χτες να σκαρφαλώσει στην κεντρική πύλη των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ κρατώντας ανάποδα μια αμερικανική σημαία στην οποία έγραφε ότι «ο Μπους δεν είναι καλοδεχούμενος».

Στα αξιοσημείωτα ήταν επίσης και η δήλωση του δημάρχου του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, που αποκάλεσε τον Μπους τη «μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη που έχει δει ποτέ ο κόσμος» και σημείωσε ότι οι «Λονδρέζοι φορολογούμενοι θα προτιμούσαν αντί να δώσουν 2 λίρες έκαστος για την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου, να πληρώσουν ακόμα και 4 για να μην έρθει»...

Από την πλευρά του ο Τόνι Μπλερ, αφού αναφέρθηκε στις φονικές επιθέσεις στις δύο συναγωγές της Κωνσταντινούπολης το Σαββατοκύριακο δήλωσε: «ό,τι και αν μας πουν άλλοι, εμείς γνωρίζουμε ότι η συμμαχία μας με τις ΗΠΑ και οι θέσεις μας για την Ευρώπη μας χαρίζουν τέτοια διεθνή επιρροή, που δεν έχει όμοιό της, δεδομένου του αναστήματός μας»...

Τέλος, δημοσκόπηση της εταιρίας «Γκάλοπ» έδειξε ότι η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου μειώθηκε στο 50%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από την ορκωμοσία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ