Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβέρνηση εκποίησης και ξεπουλήματος

Στους τραπεζίτες πάει το 41,5% του συνόλου των κρατικών δαπανών

Σε κυβέρνηση γενικής εκποίησης και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας αναδεικνύεται η κυβέρνηση Σημίτη, αφού μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μοίρασε σε διάφορα τμήματα της άρχουσας τάξης σημαντικά κομμάτια από την περιουσία του λαού. Μια περιουσία που συσσωρεύονταν επί δεκαετίες από το αίμα και τον ιδρώτα της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων και η οποία στο όνομα των αναδιαρθρώσεων παραδίδονται στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Οπως ξεδιάντροπα αναφέρεται και στο κείμενο της εισηγητικής έκθεσης «το 2003 η κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποιεί με επιτυχία ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών». Συγκεκριμένα αναφέρεται η

  • Πώληση του 16,6% των ΕΛΠΕ και έναρξη των διαδικασιών συγχώνευσης με την PETROLA.
  • Μεταβίβαση του 49% και της διαχείρισης του «Καζίνο Πάρνηθας».
  • Εισαγωγή στο ΧΑΑ επιπλέον 24,6% του ΟΠΑΠ.
  • Εισαγωγή στο ΧΑΑ του 25,5% του ΟΛΠ.
  • Ιδιωτικοποίηση των ΚΑΕ με την πώληση του 40%.
  • Διάθεση 11% των μετοχών της ΕΤΕ.
  • Πώληση 15,7% της ΔΕΗ.

Τα αργύρια του ξεπουλήματος έφτασαν το ποσό των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ακόμα 3 δισ. εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν την επόμενη χρονιά, αφού σύμφωνα με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις και η ΝΔ, προβλέπεται: Η μεταβίβαση του 35% της ΔΕΠΑ σε στρατηγικό συνέταιρο των κυβερνώντων, η εισαγωγή της ΕΤΑ και των ΕΛΤΑ στο Χρηματιστήριο, η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, νέα πακέτα ξεπουλήματος για την ΕΥΔΑΠ και την ΑΤΕ κ.ο.κ.

Την ίδια στιγμή και σε μια περίοδο που οι τράπεζες δε δίνουν δεκάρα για τις καταθέσεις των αποταμιευτών, τραπεζίτες και άλλοι... θεσμικοί επενδυτές εξακολουθούν να θησαυρίζουν από το δημόσιο, μέσα από τις διαδικασίες πληρωμής και αποπληρωμής του δημόσιου χρέους. Για την επόμενη χρονιά προβλέπεται ότι το 41,5% των συνολικών δαπανών του δημοσίου θα πάνε για την πληρωμή τόκων του δημόσιου χρέους προς τις τράπεζες και χρεολύσια. Για τα ποσά αυτά εκτιμάται ότι θα δοθούν 9,8 και 19,8 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ