Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΠΠΟ
Για τα ... «μάτια» του 2004

Το κτίριο της «Ταινιοθήκης της Ελλάδος»: Αν ήταν «Μέγαρο», θα ευτυχούσε...
Το κτίριο της «Ταινιοθήκης της Ελλάδος»: Αν ήταν «Μέγαρο», θα ευτυχούσε...
Καθηλωμένος κάτω από το 1% του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού παραμένει ο προϋπολογισμός του ΥΠΠΟ για το 2004, ακόμη και με τις - εντυπωσιακές ενίοτε - αυξήσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυξήσεις που έχουν άμεση ή έμμεση - πάντως σαφή - σχέση με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτό, άλλωστε, ομολογείται και στην εισηγητική έκθεση, στην οποία σημειώνεται ότι οι συνολικές πιστώσεις του ΥΠΠΟ (στο οποίο περιλαμβάνεται και η ΓΓ Αθλητισμού, ενώ διαχειρίζεται και τις δαπάνες για τους Ολυμπιακούς) θα καλύψουν δαπάνες για: Διαμόρφωση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ομοσπονδιών και αθλητικών σωματείων για τον ίδιο λόγο. Την «εκστρατεία» (θα ενταθεί τους επόμενους μήνες) για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (και λόγω της «ολυμπιακής» συγκυρίας). Μισθοδοσία προσωπικού και για λειτουργικές ανάγκες που εμφανίζονται αυξημένες, λόγω του νέου Οργανισμού του υπουργείου.

Η κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟ, δηλαδή ο «κορμός» του υπουργείου που αφορά στη διαχείριση (συντήρηση - ανάδειξη) της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των πολιτιστικών φορέων, δε θα ξεπεράσει το 0,76% (548,99 εκ.ευρώ) του συνολικού προϋπολογισμού, συνυπολογίζοντας τα ποσά του τακτικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (238,99 εκατ. ευρώ και 310 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα). Το 2003 το αντίστοιχο ποσό που διαμορφώθηκε - μέχρι τις 30/9 - ήταν 429,18 εκατ. ευρώ. Είδαμε, όμως, παραπάνω πού θα οφείλεται αυτή η αύξηση.

Η επιλεκτική, τελικά, χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ προκύπτει και από τους αναλυτικούς πίνακες, όπου παγωμένες ή ακόμη και ελάχιστα μειωμένες σε σχέση με πέρσι εμφανίζονται οι πιστώσεις για (ενδεικτικά): την Τοπική Αυτοδιοίκηση (προφανώς στο πλαίσιο της πολιτικής που επιβάλλει στο λαό χαράτσι από τους δήμους και για τον πολιτισμό). «Παγωμένες» για τα επιστημονικά και πνευματικά ιδρύματα, τα πανεπιστήμια και τα μουσεία, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, τα ΔΗΠΕΘΕ. «Παγωμένες» εμφανίζονται και οι πιστώσεις για τα Μέγαρα Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αλλά να θυμίσουμε εδώ ότι αυτά τα ιδρύματα ενισχύονται - σκανδαλωδώς γενναία - από το «πολιτιστικό» κομμάτι του Γ΄ ΚΠΣ, το οποίο εμπίπτει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ακόμη όμως και αν δεν υπήρχε αυτή η χρηματοδότηση, αν μη τι άλλο πρόκειται περί εμπαιγμού και μόνο το γεγονός ότι τα 16 Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της χώρας χρηματοδοτούνται με 2,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα δύο «Μέγαρα» με 11,7 εκατ. ευρώ. Ο δε κωδικός δαπανών για «αγορά, ενοικίαση, παραγωγή, συντήρηση κινηματογραφικών ταινιών και ταινιών μικρής διάρκειας» και δαπανών για δανειστική ταινιοθήκη... είναι κενός. Δεν προϋπολογίζεται ούτε το γελοίο ποσό των 14.000 ευρώ του περσινού προϋπολογισμού.

Και από τους αριθμούς, λοιπόν, προκύπτει ο βαθύς ταξικός χαρακτήρας των «πολιτιστικών» επιλογών της κυβέρνησης, με την κάλυψη των πραγματικών πολιτιστικών αναγκών της χώρας να έχει αφεθεί στην «κεκτημένη ταχύτητα» διαφόρων συγκυριών, στην προκειμένη περίπτωση αυτήν της... νέας «μεγάλης ιδέας» των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ