Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Καταρρίπτεται το κατηγορητήριο περί «Μεγάλης Σερβίας»...

ΧΑΓΗ.--

Ο τότε πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν μπορούσε με κανέναν τρόπο να ελέγχει εν έτει 1991 τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, κατέθεσε χτες στη δίκη Μιλόσεβιτς, στη Χάγη, ο πρώην αντιπρόσωπος της Σερβίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση Μπόρισλαβ Γιόβιτς.

Απαντώντας σε ερωτήματα του Μιλόσεβιτς κατά τη διαδικασία αντεξέτασης, ο Γιόβιτς κατέρριψε εκείνο το μέρος του κατηγορητηρίου των εισαγγελέων της Χάγης, που ισχυρίζεται πως ο (στις αρχές της δεκαετίας του '90 πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας) Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είχε απόλυτο έλεγχο στη δράση παραστρατιωτικών ομάδων που δρούσαν υπέρ των σερβικών μειονοτήτων σε Κροατία και Βοσνία και πως απώτερος στόχος του ήταν η δημιουργία της λεγόμενης «Μεγάλης Σερβίας».

«Η Σερβία δεν μπορούσε να ελέγχει τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση μέσω του αντιπροσώπου της, επειδή εσείς δεν ελέγχατε τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση. Εάν εσείς δεν μπορούσατε, δεν μπορούσε και η Σερβία;», ρώτησε χαρακτηριστικά τον μάρτυρα ο Μιλόσεβιτς. «Ακριβώς!» απάντησε ο Γιόβιτς. «Υπήρχε οιαδήποτε περίπτωση να σας επιβάλω τις απόψεις μου;», ξαναρώτησε ο Μιλόσεβιτς το μάρτυρα. «-Εάν το κάνατε, τότε εγώ θα παραιτούμουν», σημείωσε με έμφαση ο Γιόβιτς.

Ο Γιόβιτς κατέθεσε, επιπλέον, πως μετά την ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Κροατίας το 1991, το γιουγκοσλαβικό σύνταγμα απαιτούσε απ' τη Σερβία να προστατεύσει τις σερβικές μειονότητες σε Κροατία και Βοσνία και πως δεν έμενε άλλος τρόπος απ' το να πειστεί να δράσει ο ομοσπονδιακός στρατός... Στο συγκεκριμένο σημείο της αντεξέτασης του Γιόβιτς απ' τον Μιλόσεβιτς, ο επικεφαλής της ενάγουσας αρχής εισαγγελέας Τζέφρι Νάις παρενέβη μόνο και μόνο, για να ανακοινώσει πως οι κατήγοροι «εξακολουθούν να αναζητούν επαΐοντα πανεπιστημιακό», προκειμένου να καταθέσει πάνω στο τι όριζε και τι όχι το γιουγκοσλαβικό σύνταγμα για το συγκεκριμένο θέμα...

Λογοκρισία στην κατάθεση Κλαρκ!

Το ίδιο 24ωρο, απ' τη γενική εισαγγελία των δικαστών της Χάγης γνωστοποιήθηκε πως η προγραμματισμένη για τα μέσα Δεκεμβρίου κατάθεση του πρώην ΝΑΤΟικού στρατηγού Γουέσλεϊ Κλαρκ στο δικαστήριο έναντι του Μιλόσεβιτς θα λογοκριθεί απ' την αμερικανική κυβέρνηση προτού δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε σχετικό στον Τύπο!

Ο ε.α. Αμερικανός στρατηγός που είχε το γενικό πρόσταγμα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας το 1999 και σήμερα είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2004, θα καταθέσει στις 15 και 16 του Δεκέμβρη. Σύμφωνα με ανακοίνωση από εκπρόσωπο του δικαστηρίου της Χάγης, η κατάθεση Κλαρκ θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και θα απαγορευτεί η μετάδοση της κατάθεσης απ' το διαδίκτυο και τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης. Το τριμελές προεδρείο δικαστών, που «επιμελείται» της στημένης δίκης έναντι του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ανακοίνωσε πως συμφώνησε (εννοείται...) με όλους τους όρους που έθεσε η αμερικανική πλευρά, προκειμένου να καταστεί εφικτή η παρουσία του στο δικαστήριο. Μεταξύ αυτών των όρων είναι και η λογοκρισία της κατάθεσης του ε.α. στρατηγού. Οπως ανακοινώθηκε, η γενική εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία δίνει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ το «δικαίωμα» να διαβάσει την κατάθεση και να λογοκρίνει όποια σημεία θεωρηθούν «επικίνδυνα» υπό το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας»....


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ