Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Ο ποπ τραγουδιστής Μάικλ Τζάκσον βρίσκεται αντιμέτωπος με «πολλές κατηγορίες που σχετίζονται με τη σεξουαλική παρενόχληση ανήλικου», ανακοινώθηκε χτες βράδυ από την αστυνομία της Σάντα Μπάρμπαρα, που κάλεσε τον καλλιτέχνη να παραδοθεί στις Αρχές καταθέτοντας το διαβατήριό του... Νωρίτερα χτες, δικαστικές αρχές της Καλιφόρνιας εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Μ. Τζάκσον, με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, ενώ κάπου 70 ανακριτές και αστυνομικοί ξεκίνησαν έρευνες στο ράντσο «Νέβερλαντ».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ/ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χικμέτ Τσετίν, διόρισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον, ως πολιτικό εκπρόσωπο της «Συμμαχίας» στο υπό μερική κατοχή Αφγανιστάν.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σχέδια αντιμετώπισης του φαινομένου αυτοκτονιών στην Κίνα -όπου αναφέρονται 280.000 αυτοκτονίες ετησίως με τους περισσότερους αυτόχειρες γυναίκες ηλικίας 25 έως 34 ετών- επεξεργάζεται η κυβέρνηση του Χου Ζιντάο κι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Το Πεκίνο θεωρεί ότι το ζήτημα «αφορά τη δημόσια ψυχική υγεία».

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ενα μικρό παιδί είναι η μοναδική αναφερθείσα απώλεια από σεισμό 6,6 Ρίχτερ, χτες, με επίκεντρο περιοχή κοντά στη βόρεια νήσο Λουζόν των Φιλιππίνων. Οι Αρχές προσπαθούν ακόμη να καταγράψουν την έκταση των ζημιών.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Εξι Σουηδοί στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους από την πτώση στη θάλασσα ενός ελικοπτέρου του στρατού στη διάρκεια άσκησης, ανοιχτά του Γκέτεμποργκ.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ενας στους δέκα ενήλικες Ρουμάνους (περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι) εργάζονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον.

ΝΤΑΚΑ.-- Εννέα άνθρωποι -ή, κατ' αυτόπτες, ένδεκα- βρήκαν το θάνατο στο Νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές όταν ένοπλοι ληστές έβαλαν φωτιά στο σπίτι όπου διέμεναν.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Η πρεσβεία των ΗΠΑ «καταδίκασε» χτες τους μαοϊκούς αντάρτες, με αφορμή τη «δολοφονία» ανώτατου στρατιωτικού αξιωματούχου σε ενέδρα στο Νεπάλ, στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας.

ΤΟΚΙΟ.-- Η ιαπωνική Βουλή επανεξέλεξε χτες πρωθυπουργό τον Γιουνισίρο Κοϊζούμι, δέκα μέρες μετά την επικράτηση του κόμματός του (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) στις γενικές εκλογές της 9ης Νοέμβρη. Ο Κοϊζούμι ορκίστηκε λίγο μετά πρόεδρος από τον αυτοκράτορα Ακιχίτο, υποσχόμενος τη συνέχιση «πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων».

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Η κυβέρνηση του Τσαν διαμαρτυρήθηκε έντονα χτες στην ισλαμική κυβέρνηση του γειτονικού της Σουδάν εξαιτίας πρόσφατων αιματηρών επιθέσεων έναντι αμάχων στη μεθοριακή επαρχία Κουαντάι από σουδανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που δρουν με τη στήριξη της κυβέρνησης του Σουδανού «προέδρου» Ομάρ αλ Μπασίρ.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ενέκρινε χτες σχέδιο για τη δωρεάν διανομή φαρμάκων σε 5.000.000 ασθενείς του AIDS με τον υπουργό Υγείας, Μάντο Τσαμπαλάλα - Μσιμάνγκ να επισημαίνει πως ο δρόμος είναι «ακόμη μακρύς» για την καταπολέμηση της μάστιγας που ταλανίζει τουλάχιστον 5.300.000 Νοτιοαφρικανών (ήτοι το 12% του πληθυσμού).

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Με τη ρίψη δακρυγόνων και τη χρήση κλομπ αντιμετώπισαν Κενιάτες αστυνομικοί χιλιάδες επαγγελματίες οδηγούς μίνι λεωφορείων, που κατέβηκαν χτες σε απεργία διεκδικώντας τη θέσπιση κανονισμών για τη βελτίωση των συνθηκών δουλιάς.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πειραματικός εμβολιασμός έναντι του θανατηφόρου ιού «Εμπολα» ξεκίνησε χτες σε 27 εθελοντές, ανακοίνωσαν ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμώξεων και Αλλεργιών των ΗΠΑ.

ΚΑΪΡΟ.-- Σε υπόταση απέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας την αιφνίδια «αδιαθεσία» του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει ομιλία του στη Βουλή μετά από έντονα λιποθυμικά συμπτώματα. Ο 75χρονος Πρόεδρος επανήλθε για να ολοκληρώσει την ομιλία του καταχειροκροτούμενος.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η εθνοσυνέλευση ενέκρινε σειρά νόμων που επιταχύνουν τη διαδικασία παροχής ασύλου περιορίζοντας το χρονικό διάστημα σε 2 μήνες έναντι 2 ετών που είναι σήμερα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της σχετικής συνέλευσης της ΔΕΑΕ. ο Ρώσος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «άψογη» την ιρανική συνεργασία και αναγκαία την «ενίσχυση των ειρηνικών ιρανικών προγραμμάτων», απαντώντας στην έκκληση του Αμερικανού ομολόγου του για επιβολή κυρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ