Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ποικίλες οι εκδηλώσεις ενάντια στον Μπους

Σήμερα η μεγάλη διαδήλωση

Πολλές είναι οι εκδηλώσεις που προετοιμάζουν τη μεγάλη διαδήλωση

Associated Press

Πολλές είναι οι εκδηλώσεις που προετοιμάζουν τη μεγάλη διαδήλωση
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ελικόπτερα, ελεύθεροι σκοπευτές, χιλιάδες αστυνομικοί, αλλά και φυσικά μυστικοί πράκτορες της ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους περιπολούσαν χτες τη βρετανική πρωτεύουσα, καθώς αυτός συναντούσε τη βασίλισσα Ελισάβετ και διακήρυσσε το «όραμά» του για τον πλανήτη. Από την άλλη πλευρά χιλιάδες Βρετανοί συμμετείχαν σε σειρά εκδηλώσεων, με στόχο πάντα τις πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης και του πιστού της συμμάχου Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Οι εκδηλώσεις εναντίον του Αμερικανού Προέδρου ξεκίνησαν από το πρωί με την εναλλακτική «κρατική υποδοχή». Χιλιάδες διαδηλωτές βάδισαν από τη νότια όχθη του Τάμεση, για να καταλήξουν στην πλατεία Τραφάλγκαρ, ενώ στην κορυφή της πορείας προπορευόταν άμαξα που μετέφερε τον «Πρόεδρο» και τη «βασίλισσα». Αργότερα μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, προκειμένου να καταδικάσουν και αυτοί με τη σειρά τους την κυβέρνηση Μπους, ενώ εκατοντάδες φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πανό κατά των ΗΠΑ έξω από τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ, την ώρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος (συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Λόρα) συναντούσε την ελίτ της Μεγάλης Βρετανίας σε μια ειδική τελετή. Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και έξω από τα κεντρικά γραφεία της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρίας «Exxon-Mobil». Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, διοργάνωσε «πάρτι ειρήνης» στο Δημαρχείο για όσες οργανώσεις αντιτίθενται στην κατοχή του Ιράκ.

Το βράδυ πολλοί διαδηλωτές παρέμειναν έξω από τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ (υπό τη συνοδεία και μουσικών οργάνων) και δεν έλειψαν οι μικρο-συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, που ωστόσο δεν πήραν έκταση. Η Μητροπολιτική Αστυνομία πάντως πρόλαβε χτες να προβεί σε 22 συνολικά συλλήψεις.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί το κυρίως συλλαλητήριο στους δρόμους του Λονδίνου, στο οποίο αναμένεται να δώσουν βροντερό «παρών» εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί. Η πορεία θα περάσει μπροστά από το Κοινοβούλιο, αλλά και από την πρωθυπουργική κατοικία, ενώ οι διαδηλωτές θα γκρεμίσουν και ομοίωμα του Τζορτζ Μπους.

Στα αξιομνημόνευτα της χτεσινής ημέρας ήταν και το 15σέλιδο δημοσίευμα της «Ντέιλι Μίρορ» που εν μέσω γενικότερης τρομο-υστερίας από πλευράς αρχών, «κατήγγειλε» ελλείψεις στις υπηρεσίες ασφαλείας του Μπάκινγχαμ, όπου φιλοξενείται ο Αμερικανός Πρόεδρος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας δημοσιογράφος της κατόρθωσε να προσληφθεί ως ένας από τους υπηρέτες στο βασιλικό παλάτι, όπου θα σερβιριζόταν χτες το πρωί το πρόγευμα στους συνεργάτες του Αμερικανού Προέδρου. «Εάν ήμουν τρομοκράτης, έχοντας την πρόθεση να δολοφονήσω τη βασίλισσα Ελισάβετ, ή τον Πρόεδρο Μπους, θα μπορούσα να το κάνω με απόλυτη ευκολία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος Ράιαν Πάρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ