Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
«Γεφυροποιός» η... μαριονέτα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο εκτελών χρέη Προέδρου του συμβουλίου διακυβέρνησης του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, έφθασε χτες στην τουρκική πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια «γεφύρωσης των διαφορών» της ελεγχόμενης από τις κατοχικές δυνάμεις κυβέρνησης και της Αγκυρας - «του ξεκαθαρίσματος της ατμόσφαιρας», όπως λέει ο ίδιος, μετά την ψύχρανση που προκάλεσε η έντονη αντίδραση του συμβουλίου στη συμμετοχή της Τουρκίας στην κατοχή.

Ο χαρακτήρας της επίσκεψης ήταν σαφής ήδη από το πού πήγε ο Ιρακινός Κούρδος ηγέτης μετά την άφιξή του: στη γραμματεία διεθνούς εμπορίου του υπουργείου Εξωτερικών. Το θέμα, όπως δήλωσε ο Ταλαμπανί, είναι να αναζητηθούν «τα κοινά συμφέροντα που έχουν» οι δύο χώρες. «Αφού το νέο καθεστώς εδραιωθεί δημοκρατικά», είπε - σ.σ. χωρίς να αστειεύεται, υποθέτουμε - «τα χρήματα που σήμερα ξοδεύονται σε όπλα θα χρησιμοποιηθούν για την ευημερία της χώρας... σε αυτήν την κατεύθυνση, η Τουρκία μπορεί να μας βοηθήσει. Ελπίζουμε σε ραγδαία βελτίωση των διμερών σχέσεων».

Τον Κούρδο πολιτικό υποδέχτηκαν διαδηλωτές οι οποίοι φώναζαν συνθήματα όπως «μαριονέτα των Αμερικανών, έξω από την Τουρκία». Φυσικά ο Ταλαμπανί δεν επρόκειτο να κάνει κανένα σχετικό σχόλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ