Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η υγεία παραδόθηκε στο κεφάλαιο

Ποτέ δεν εφαρμόστηκε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας

Η διαπίστωση πως ποτέ δεν αναπτύχθηκε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στους κατοίκους της χώρας μας έγινε από πολλές -και διαφορετικές- πλευρές στη χτεσινή εκδήλωση που οργάνωσε το «FORUM για την Υγεία και τις πολιτικές Υγείας» και είχε ως θέμα: «ΕΣΥ, 20 χρόνια μετά, διδάγματα από την ιστορική εμπειρία». Ταυτόχρονα όμως φάνηκε, κυρίως μέσα από την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη, πως ο χώρος της Υγείας έγινε ένα από τα καλύτερα πεδία επιχειρηματικής δράσης.

Ο καθηγητής των Οικονομικών της υγείας Γ. Κυριόπουλος επισήμανε ότι οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας έχουν φτάσει στο 44% των συνολικών δαπανών. Ο Π. Αυγερινός, υπουργός Υγείας που ψήφισε το νόμο 1397, και ο Γρ. Σολωμός, εισηγητής του νόμου, τόνισαν καθαρά ότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, σαν κι αυτό που ψηφίστηκε με εκείνο το νόμο.

Πάντως από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, διακήρυξε την προσήλωσή του στην «ανταγωνιστικότητα του ΕΣΥ» με τον ιδιωτικό τομέα και στο ανέβασμα της ποιότητάς του. Μάλιστα υποστήριξε ότι δεν αναπτύσσεται ο ιδιωτικός τομέας και ότι δεν έχει την κερδοφορία που είχε. Λίγο αργότερα από το ίδιο βήμα ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Κρεμαστινός υπογράμμισε: «Το 1980 η ιδιωτική πρωτοβουλία έλεγχε ποσοστό λιγότερο του 30% του συνολικού χώρου της Υγείας, σήμερα ελέγχει ποσοστό άνω του 50%».

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης υπογράμμισε ότι ο νόμος 1397/83 δεν έλεγε κουβέντα για τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, γεγονός που αποτέλεσε το «παράθυρο», που με τις άλλες ρυθμίσεις που ακολούθησαν, άνοιξαν διάπλατα την πόρτα στο κεφάλαιο για επενδύσεις στο χώρο. Μάλιστα θύμισε ότι τα οικονομικά περιοδικά στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1980 παρουσίασαν ως τα καλύτερα πεδία επιχειρηματικής δράσης την Υγεία και τον Πολιτισμό. Το ΚΚΕ, τόνισε, τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες για όλους τους κατοίκους. Επίσης, πρόσθεσε, το ΚΚΕ υποστηρίζει την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί τον ελευθερο-επαγγελματία γιατρό.

Η Μ. Γιαννάκου, βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι δεν έπρεπε να απαγορευτεί η ίδρυση νέων ιδιωτικών κλινικών, ενώ ο βουλευτής Ν. Κακλαμάνης μίλησε για Συνταγματικό Χάρτη κοινωνικής αντίληψης. Υπέρ του συμπληρωματικού ρόλου του ιδιωτικού τομέα Υγείας στο Δημόσιο τάχτηκε ο βουλευτής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ