Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Διεκδικεί δυναμικά χρήματα και έργα
  • Τις προσβάσεις στο «Σπίτι της Αρσης Βαρών» απέκλεισαν χτες δημοτική αρχή και κάτοικοι της πόλης
  • Συγκέντρωση σήμερα στις 10 π.μ. στο Δημαρχείο και αμέσως μετά στο υπουργείο Εσωτερικών

Δυναμικά στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης χρημάτων και έργων για την πόλη και το λαό βρίσκεται πλέον ο Δήμος Νίκαιας. Χτες η Δημοτική Αρχή, εργαζόμενοι στο δήμο και κάτοικοι της πόλης απέκλεισαν τις προσβάσεις στο «Σπίτι της Αρσης Βαρών». Σήμερα θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στο Δημαρχείο και από εκεί θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Εσωτερικών. Και έπεται συνέχεια.

Την αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής να μην υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της απέδειξε η δυναμικότητα της χτεσινής κινητοποίησης. Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, στις 9 π.μ. ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος μαζί με αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και εργαζόμενους, απέκλεισαν κάθε πρόσβαση προς το ολυμπιακό έργο.

Λίγο αργότερα και αφού έγινε γνωστή στην πόλη η κινητοποίηση της δημοτικής αρχής, στο πλευρό της έτρεξαν κάτοικοι, αλλά και εκατοντάδες μαθητές σχολείων. Με συνθήματά τους, όπως «Η Κοκκινιά παλεύει και θα νικήσει», «Δώστε λεφτά για τα σχολεία», διεκδικούσαν τα χρήματα που οφείλονται στο δήμο και στα σχολεία τους, που σήμερα δεν έχουν χρήματα ούτε για πετρέλαιο θέρμανσης.

«Πρόκειται για μια σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση πως δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στα μεγάλα προβλήματα του δήμου», τόνισε ο δήμαρχος. «Αυτή τη στιγμή, τα τεράστια χρέη του δήμου και η προκαταβολή από την κυβέρνηση στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή της κρατικής επιχορήγησης έχουν ως αποτέλεσμα ο δήμος να μην μπορεί να πληρώσει τους προμηθευτές του, τους ενοικιαστές του και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να εξασφαλίσει στους εργαζομένους του την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων».

Οσον αφορά τον αποκλεισμό του «Σπιτιού της Αρσης Βαρών», ο δήμαρχος τόνισε πως «ούτε ένα έργο δεν προχωράει στη Νίκαια εκτός από το "Σπίτι της Αρσης Βαρών" και άρα δε νοείται να θεωρούν Ολυμπιακή πόλη τη Νίκαια με μόνο αυτό το έργο».

Παράλληλα αφού υπενθύμισε το υπόμνημα που ο ίδιος είχε υποβάλει στον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δεύτερου στο «Σπίτι της Αρσης Βαρών» και με το οποίο του ζητούσε συνάντηση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νίκαια, αλλά που απάντηση ακόμα δεν έχει πάρει, ο Στέλιος Μπενετάτος τόνισε: «Εμείς εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια του διαλόγου να μας αποδώσουν τα χρήματα που μας οφείλουν και τα έργα που έχει ανάγκη η πόλη. Ολόκληρη η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να διεκδικήσει όσα η κυβέρνηση της οφείλει».

Ενδεικτικό της οριακής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο δήμος είναι το γεγονός πως τη στιγμή που η δημοτική αρχή πραγματοποιούσε χτες την κινητοποίηση, στο δημαρχείο ήταν δικαστικοί επιμελητές για κατασχέσεις εξαιτίας χρεών.

Με δεδομένη αυτή την οικονομική ασφυξία, η Δημοτική Αρχή της Νίκαιας διεκδικεί κατ' αρχήν το τμήμα της κρατικής επιχορήγησης του 2003, ύψους 1,6 δισ. δρχ. που η κυβέρνηση προκατέβαλε στην απερχόμενη διοίκηση του Β. Τράπαλη για να το διαχειριστεί.

Παράλληλα διεκδικεί κονδύλια για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής στην πόλη, τα οποία θα συμβάλουν στη σωστή διεξαγωγή της Ολυμπιάδας, όπως η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του «Σπιτιού της Αρσης Βαρών» με την κατάλληλη διαμόρφωση για την πρόσβαση και των ΑμΕΑ, αφού εκεί θα γίνει και η Παραολυμπιάδα.

Διεκδικεί επίσης την ανάπλαση της πλατείας Κουμπάκη, την κατασκευή νέου σχολείου στον «Ηράκλειτο», την ανάπλαση στην περιοχή Ασπρα Χώματα, την κατασκευή Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης, την αναπαλαίωση δύο προσφυγικών τετραγώνων, το κλειστό γυμναστήριο στο χώρο της μηχανικής καλλιέργειας κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ