Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η ΝΔ επανέφερε στη Βουλή το θέμα της λεγόμενης διαφάνειας, υποσχόμενη ότι όταν έρθει στην κυβέρνηση «θα καταργήσει όλους τους νόμους της διαπλοκής», ενώ μιλά για διαμόρφωση ενός καθεστώτος από μονοπωλιακούς εργολάβους, που αποκλείει τη μεγάλη πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου. Τι σημαίνει αυτό και υπάρχει ενδιαφέρον για τα λαϊκά στρώματα;

Η ΝΔ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ να προσανατολίσει τις λαϊκές συνειδήσεις στην αντίληψη ότι το μέγιστο πρόβλημα διαχείρισης από την κυβέρνηση είναι ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων κρατικής ιδιοκτησίας, η ανάθεση μεγάλων έργων του Δημοσίου, γίνονται με διαδικασίες αδιαφανείς. Και σ' αυτό στηρίζει την άποψη ότι η κυβέρνηση διαπλέκεται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αλλωστε, το λέει ανοιχτά ότι από τη μοιρασιά αποκλείεται «η μεγάλη πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου».

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ δεν είναι αν ευσταθούν οι εκτιμήσεις της ΝΔ περί αδιαφάνειας, όσο και αν ακόμη και σ' αυτό το σάπιο αντιδραστικό καπιταλιστικό καθεστώς «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να φαίνεται τίμια αλλά και να είναι». Αλλά είναι σκόπιμος αποπροσανατολισμός για τα λαϊκά στρώματα η ανάδειξη ως «πρόβλημα των προβλημάτων» η αδιαφανής διαχείριση και η διαπλοκή. Η ουσία του προβλήματος δε βρίσκεται στο διαφανή ή στον αδιαφανή τρόπο διαχείρισης. Το βασικό ζήτημα είναι ποιον εξυπηρετεί η πολιτική που εφαρμόζεται.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΜΙΑ διαφανής διαχείριση στις ιδιωτικοποιήσεις στην ανάθεση έργων κλπ., υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, τα κέρδη του, την αύξηση του πλούτου των λίγων και της φτώχειας των πολλών. Και αυτή είναι η ουσία της διαπλοκής των πολιτικών κομμάτων της άρχουσας τάξης με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα της πλουτοκρατίας εφαρμόζουν πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, για να δυναμώνει το κεφάλαιο. Σ' αυτό, η ΝΔ δε λέει κουβέντα. Και πώς να πει, άλλωστε, αφού τα ίδια συμφέροντα υπηρετεί η πολιτική της.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ότι ένα μέρος των επιχειρηματιών μένει έξω από τη μοιρασιά, αυτό μπορεί να συμβαίνει, αφού ανάμεσα στους ξεχωριστούς επιχειρηματικούς ομίλους υπάρχει οξύτατος ανταγωνισμός για το ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από τέτοιες μοιρασιές. Ετσι, στον ενδοεπιχειρηματικό πόλεμο για τη μοιρασιά, αυτοί που μένουν απ' έξω, διεκδικούν μερίδιο. Και εδώ έρχεται η ΝΔ με την πολιτική υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαπλοκής να υπερασπίσει τα συμφέροντα των «ριγμένων» από τη μοιρασιά επιχειρηματιών. Μόνο που «όταν στο βάλτο τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια». Που σημαίνει ότι απ' αυτό τον πόλεμο, ο λαός όχι μόνο δεν έχει τίποτα να ωφεληθεί, αλλά αυτός είναι ο μεγάλος χαμένος.

Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ αστικής πολιτικής, κομμάτων της πλουτοκρατίας, με τους μεγαλοεπιχειρηματίες, υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει είτε με διαφάνεια είτε με αδιαφάνεια, όσο τα κόμματα αυτά συνεχίζουν να έχουν τη λαϊκή στήριξη. Επομένως ο λαός το μόνο που έχει να κάνει είναι να κλείσει τ' αυτιά του στις «σειρήνες» της ΝΔ και όποιων άλλων μιλούν περί διαπλοκής, να συνειδητοποιήσει ότι η μεγαλύτερη διαπλοκή είναι η πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας που είναι ενάντια στα δικά του συμφέροντα, να αποδυναμώσει όσο γίνεται πιο πολύ και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ, δυναμώνοντας έτσι την πάλη του για την κατάργηση της πραγματικής διαπλοκής, δηλαδή της πολιτικής που υπηρετεί την πλουτοκρατία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η διαπλοκή, οι κρυφές συναντήσεις και η ουσία... (2016-03-06 00:00:00.0)
Αθωώνουν το σύστημα, στοχοποιούν το λαϊκό κίνημα (2011-01-30 00:00:00.0)
Τώρα δηλώνει και εγγυητής της αξιοκρατίας! (2007-05-30 00:00:00.0)
Με περίσσια υποκρισία κατά της διαφθοράς (2005-10-26 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή συναίνεση και προεδρολογία (2004-11-16 00:00:00.0)
"Σκανδαλο - κοκορομαχίες" δικομματικών εταίρων (1998-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ