Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Γούρι» από το Βυζαντινό Μουσείο

Στη «Βυζαντινή Αθήνα» είναι αφιερωμένο το ημερολόγιο του 2004 που εξέδωσε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το οποίο συνοδεύει τις ευχές του και με ένα «γούρι» για το νέο χρόνο.

Το ημερολόγιο στοχεύει στην ανάδειξη μερικών σημαντικών στιγμών της ιστορικής διαδρομής της πόλης στους βυζαντινούς χρόνους και γι' αυτό επιλέχθηκαν αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου, τα οποία προέρχονται από αθηναϊκά μνημεία όπως η Μονή Πετράκη. Περιλαμβάνει επίσης εξωτερικές όψεις βυζαντινών ναών, χαλκογραφίες με απόψεις ναών, πολλοί από τους οποίους κατεδαφίστηκαν τον 19ο αιώνα, τοιχογραφίες που αναδεικνύουν την ανάπτυξη της μνημειακής ζωγραφικής και τη δημιουργία τοπικής σχολής κατά το 13ο αιώνα κ.ά. Πωλείται στην τιμή των 10 ευρώ.

Το «τυχερό» (γούρι) για το 2004 είναι ένα ασημένιο αντίγραφο μιας χάλκινης λαβής λύχνου με χυτό διάτρητο διάκοσμο. Στο μοτίβο απεικονίζεται ένας φοίνικας, που συμβολίζει τη νίκη, και παραπλεύρως δύο άλογα που νίκησαν σε ιππικούς αγώνες. Βρέθηκε στην Ολυμπία και χρονολογείται ανάμεσα στο τέλος του 4ου και τις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ