Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
«Να τερματιστεί η προσωρινή κράτηση»

Ανακοίνωση για τη στάση της κυβέρνησης και των αστυνομικών αρχών στο θέμα των επτά κρατουμένων για τα επεισόδια της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Ιούνη

«Πλευρά ενός ευρύτερου κλίματος αυταρχισμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», τη στάση της κυβέρνησης και των αστυνομικών αρχών στο θέμα των επτά κρατουμένων για τα επεισόδια της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Ιούνη. Ακόμα, με την ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση» απαιτεί τον άμεσο τερματισμό της προσωρινής κράτησης των εν λόγω κρατουμένων.

Στην ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» σημειώνει ότι «η συνέχιση της προφυλάκισης των επτά κατηγορουμένων και μάλιστα υπό συνθήκες κινδύνου για την υγεία τους, εξαιτίας της απεργίας πείνας, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και των αστυνομικών αρχών στο ζήτημα αυτό. Είναι γνωστό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι σε άλλες περιπτώσεις, για σοβαρά εγκλήματα του Κοινού Ποινικού Δικαίου δεν επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής κράτησης».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» τονίζει ότι «φαίνεται πως η στάση της κυβέρνησης αποτελεί πλευρά ενός ευρύτερου κλίματος αυταρχισμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που εκφράζεται με την υιοθέτηση αντιδημοκρατικών νόμων και την ένταση της καταστολής. Δημιουργείται έτσι επικίνδυνο προηγούμενο για τις στοιχειώδεις δικονομικές εγγυήσεις που πρέπει να απολαμβάνει κάθε πολίτης». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για τον τρόπο που δρομολογούνται οι εξελίξεις. Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό της προσωρινής κράτησης των εν λόγω κρατουμένων».

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνε περίπατο και το χειρότερο από όλα είναι ότι αυτό συμβαίνει με αόρατα νόμιμο τρόπο», δήλωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, αναφερόμενη στις εξελίξεις, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Είναι αόρατα ακραίος, νεοταξίτικος κατασταλτικός, ολοκληρωτικός ο τρόπος, αλλά ορατά, τυπικά, προς τα έξω είναι σύμφωνος με το γράμμα του νόμου». Και πρόσθεσε: «Ξέρετε ότι συζητιέται το ζήτημα της απαγόρευσης κάθε μορφής μαζικής εκδήλωσης και διαδηλώσεων γιατί τάχα από εκεί προκύπτει τρομοκρατία. Λες και ο μοναχικός βομβιστής που ζώνεται με εκρηκτικά είναι συνήθως μέσα σε μια πολύ μεγάλη λαϊκή διαδήλωση»!

Για αδικαιολόγητη και ανεξήγητη καθυστέρηση της δίκης των «επτά», έκανε λόγο στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό και ο πρώην υπουργός, Γ. Α. Μαγκάκης. «Εχουμε μια αδικαιολόγητη και ανεξήγητη καθυστέρηση και μέσα σε αυτή την καθυστέρηση είναι αναμενόμενο ότι μπορεί να εκδηλωθεί και μια απεργία πείνας». Παράλληλα, μίλησε για πλήγμα της δικαιοσύνης και του δημοκρατικού πολιτεύματος, «αν οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί της δικαιοσύνης δε δείξουν εκείνο το σεβασμό που επιβάλλεται στην ανθρώπινη ζωή».

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις

Μέρα με τη μέρα, πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τη συνεχιζόμενη παράταση της προφυλάκισης των επτά κρατουμένων και ειδικά για την περίπτωση των πέντε απεργών πείνας. Υπό κατάληψη βρίσκονται οι πρυτανείες του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πολυτεχνείου, του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της Θεολογικής Σχολής στη συμπρωτεύουσα και η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ.

Ανακοίνωση για την άμεση απελευθέρωση των επτά κρατουμένων εξέδωσε και η ΕΣΗΕΑ, τονίζοντας πως «παραμένουν προφυλακισμένοι σαν να πρόκειται για τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η δίκη τους. Το ΔΣ και το Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζουν επίσης ότι όπως η δημοσιογραφική έρευνα και πολλοί έγκριτοι νομικοί έχουν αποδείξει, το κατηγορητήριο σε βάρος των προσωρινώς επτά συγκεκριμένων κρατουμένων πέρα από υπερβολικό είναι σε πολλά σημεία του έωλο».

Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με χτεσινή ανακοίνωση, συγχαίρει τους γιατρούς που ανέλαβαν τη νοσηλεία των απεργών πείνας, σημειώνοντας ότι επέδειξαν υψηλό ήθος και επαγγελματική ευσυνειδησία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στόχος η εξοικείωση του λαού με την καταστολή και τη στέρηση των δικαιωμάτων του (2021-03-03 00:00:00.0)
Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία των απεργών πείνας (2015-04-04 00:00:00.0)
Σήμερα η απόφαση για την αποφυλάκιση του Κ. Σακκά (2013-07-11 00:00:00.0)
Ανακοίνωσε και πάλι μέτρα αποσυμφόρησης (2009-11-13 00:00:00.0)
Κρατούμενοι ξεκίνησαν αποχή από το νερό (2008-11-15 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για ψυχικό και σωματικό βασανισμό (2003-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ