Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εύθραυστη «εκεχειρία» στο Κασμίρ

«Παύσατε πυρ»: Η εκεχειρία Ινδίας - Πακιστάν άρχισε και τυπικά χτες, αλλά τα πυρά συνεχίζονταν...

Associated Press

«Παύσατε πυρ»: Η εκεχειρία Ινδίας - Πακιστάν άρχισε και τυπικά χτες, αλλά τα πυρά συνεχίζονταν...
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Στην εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στο Κασμίρ συμφώνησαν χθες «επί της αρχής» οι κυβερνήσεις Ινδίας και Πακιστάν, στην τελευταία τους προσπάθεια «βελτίωσης» της κατάστασης στην περιοχή. Ωστόσο, όπως και όλες οι προηγούμενες τέτοιες πρωτοβουλίες, η εκεχειρία μοιάζει καταδικασμένη σε αποτυχία, καθώς η κυβέρνηση ινδουιστών - εθνικιστών στο Νέο Δελχί του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ και η χούντα με δημοκρατικό μανδύα υπό τον στρατηγό - πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ δεν αλλάζουν τις βασικές τους πολιτικές παραδοχές.

Ωστόσο, τα καθημερινά πυρά πυροβολικού στην περιοχή συνεχίστηκαν ακόμη και μετά τη σύναψη της εκεχειρίας. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, Πακιστανοί αστυνομικοί δήλωσαν ότι τρία παιδιά τραυματίστηκαν στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ από πυρά του ινδικού πυροβολικού. Στο Ινδικό Κασμίρ, ανταποκριτής του ίδιου ειδησεογραφικού πρακτορείου μετέδιδε ότι οι στρατιώτες των δύο πλευρών συνέχιζαν να ανταλλάσσουν πυρά πολυβόλων.

Η εκεχειρία στη Γραμμή Ελέγχου και στον Παγετώνα Σιάτσεν - περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «πεδίο μάχης που βρίσκεται ψηλότερα από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο» - είχε επιχειρηθεί και την περίοδο 1999-2000, ωστόσο απέβη στη σύγκρουση του 2001, όταν σημειώθηκε εισβολή μουτζαχεντίν με αρχιτέκτονα τον Α/ΓΕΕΘΑ του Πακιστάν, τότε, Μουσάραφ. Στη συνέχεια της τοτινής κρίσης, που παραλίγο να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο (το Πακιστάν έχει υιοθετήσει την πολιτική της «πυρηνικής αποτροπής» από το 1998), ο στρατηγός ανέτρεψε τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, εν μέρει και λόγω της υποχωρητικής στάσης του έναντι του Κλίντον, που τον είχε διατάξει ξερά να αποσύρει τις δυνάμεις του.

Ο Μουσάραφ σήμερα αντιμετωπίζει τα ίδια διλήμματα με τον Σαρίφ, καθώς οι πιο σκληροπυρηνικοί στο στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν κατηγορούν σήμερα τον ίδιο ως «προδότη» του σκοπού της «απελευθέρωσης» του Κασμίρ, που θεωρούν ότι τελεί υπό ινδική κατοχή.

Ηδη, αναλυτές υπονοούν ότι η εκεχειρία αποτελεί απλώς ένα χονδροειδές πολιτικό κόλπο του Βάτζπαϊ για την αποκόμιση εκλογικών οφελών από τη μία (οι εκλογές στην Ινδία θα διεξαχθούν το 2004) και, από την άλλη, μιας προσπάθειας «κατευνασμού» εκ μέρους του Μουσάραφ της κυβέρνησης Μπους, που ανησυχεί επειδή τμήματα του apparatus του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών στο Πακιστάν «στηρίζουν την τρομοκρατία» των ορφανών του πολέμου του Αφγανιστάν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ