Κυριακή 30 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Το σεμινάριο του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε το σεμινάριο ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον Ευρωστρατό, που συνδιοργάνωσαν, στις 14 Νοέμβρη, το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο και το θεωρητικό περιοδικό του Πορτογαλικού ΚΚ «Μιλιτάντε». Αξίζει να σημειωθεί ότι το σεμινάριο, που αποτέλεσε και τη μόνη εκδήλωση στο ΕΚΦ γύρω από τα θέματα του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού, έγινε μετά από πολλές πιέσεις και διαμαρτυρίες προς τη γαλλική οργανωτική επιτροπή, η οποία προσπάθησε αρχικά να το θέσει εκτός προγράμματος και έπειτα να το «θάψει» σε απομονωμένο και δυσπρόσιτο χώρο.

Το σεμινάριο, όμως, έγινε με τη συμμετοχή δεκάδων επισκεπτών, στη μεγάλη τους πλειονότητα νέων, και αποτέλεσε πόλο έλξης, συσπείρωσης και συνάντησης οργανώσεων και αγωνιστών από - ούτε λίγο ούτε πολύ - 11 χώρες: Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, Βρετανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, ΗΠΑ, Πολωνία, ακόμα και ...Ιαπωνία. Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε δύο τιμητικές παρουσίες: Του Πορτογάλου προέδρου της ΠΟΔΝ Μιγκέλ Μαδέιρα και του προσφάτως εκλεγέντος Γενικού Γραμματέα της ΚΝ Ισπανίας.

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν εισηγήσεις και παρεμβάσεις γύρω από μια ποικιλία ζητημάτων που σχετίζονται με το θέμα: Η Χριστίνα Δημητριάδου, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ και ΓΓ της ΠΟΓΟ, έκανε ανασκόπηση όσον αφορά στις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και την πάλη του κυπριακού λαού. Ο Ολιβιέ Λιτλ, στέλεχος της ΚΝ Βρετανίας και Εθνικός Γραμματέας Νεολαίας και Φοιτητών της ιστορικής βρετανικής οργάνωσης «Καμπάνια για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό», ανέδειξε τα νέα στοιχεία στην κούρσα των εξοπλισμών και τα πυρηνικά που συνοδεύουν τον Ευρωστρατό. Ο Αντζελο Αλβες, μέλος της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ, πραγματεύτηκε τη σημασία που έχει η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον Ευρωστρατό, υπό το πρίσμα των εμπειριών και συζητήσεων στο πλαίσιο των αντιπολεμικών κινημάτων και αγώνων. Ο Ζντένεκ Στέφεκ, πρόεδρος της ΚΝ Τσεχίας, έφερε εμπειρίες από την αντι-ΝΑΤΟική κινητοποίηση το φθινόπωρο στην Πράγα και τις επιπτώσεις από την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Ερκίν Οζάλπ, μέλος της ΚΕ του Τουρκικού ΚΚ, μας κάλεσε στην αντιΝΑΤΟική σύνοδο και κινητοποίηση στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνη, ενώ η Ανα Βουρτς, από τη Νεολαία του Γερμανικού ΚΚ, ενημέρωσε για την καμπάνια ενάντια στη ΝΑΤΟική Διάσκεψη Ασφάλειας, που θα πραγματοποιηθεί το Φλεβάρη στο Μόναχο. Η Κλοντίν Πολέτ, εκπρόσωπος του «αντιΝΑΤΟικού παρατηρητηρίου» από το Βέλγιο, ενημέρωσε για την εκδήλωση που ετοιμάζουν στις Βρυξέλλες ενάντια στην επίσημη υποδοχή των νέων μελών στο ΝΑΤΟ. Ο Τζον Καταλινότο, από το Κέντρο Διεθνούς Δράσης (IAC) και την αντιπολεμική κίνηση ANSWER των ΗΠΑ, σχολίασε την ανάγκη αντιπαράθεσης και στον αμερικανικό, αλλά και στον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό. «Από τις πιο σημαντικές συζητήσεις που παρακολούθησα. Αισθάνθηκα πιότερο στο "σπίτι" μου εδώ, παρά στις περισσότερες άλλες εκδηλώσεις στο ΕΚΦ που μπόρεσα να παρακολουθήσω», σημείωσε μετά το σεμινάριο, χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα συναρπαστική την παρέμβαση του ναυάρχου». Ποιου ναυάρχου; Του εκπροσώπου της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, αντιναυάρχου εν αποστρατεία κ. Ποταμιάνου που ήταν εκ των βασικών εισηγητών του σεμιναρίου.

Ο χρόνος αποδείχτηκε μικρός και έτσι, οι σύντροφοι της ΚΝΕ και της ΟΓΕ δεν πρόλαβαν να προσφέρουν τις παρεμβάσεις τους. Δώσαμε, ωστόσο, ραντεβού με όλους στις μαζικές εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης που οργανώνει από το Γενάρη η ΕΕΔΥΕ, «κλείστηκαν» μάλιστα και οι πρώτες διεθνείς συμμετοχές για τη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στις 9 Μάη!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Ουκρανία (2008-04-01 00:00:00.0)
Με πολιτικές νεολαίες από τα Βαλκάνια (2007-07-07 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ σε αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις στην Ισπανία (2007-02-02 00:00:00.0)
To KKE στο Φεστιβάλ της «Αβάντε!» (2005-09-02 00:00:00.0)
Δεκάδες διεθνείς συμμετοχές (2002-09-18 00:00:00.0)
Οι ξένες αντιπροσωπείες (1998-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ