Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ενδιάμεση αναθεώρηση ... εν μέσω προβλημάτων

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση στα θέματα διαχείρισης κοινοτικών κεφαλαίων φαίνεται να περνούν κρίση, η οποία έχει οδηγήσει στη δραστική μείωση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τη χώρα, η κυβέρνηση προχωρεί στη λεγόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Μέσω της προωθούμενης αναθεώρησης, θα πριμοδοτηθούν προγράμματα και έργα στα οποία έχει σημειωθεί πρόοδος, ενώ, αντίθετα, θα επανασχεδιαστούν τα προγράμματα εκείνα στα οποία υπάρχει καθυστέρηση. Τα «καλά» έργα και προγράμματα πρόκειται να ενισχυθούν με αποθεματικό ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Στα πλαίσια των υποχρεώσεών της η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει καταρτίσει και να υποβάλει έκθεση στην Κοινότητα με τις νέες αναθεωρημένες προτάσεις, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Με αντικείμενο την αναθεώρηση του ΚΠΣ συνεδριάζει στις 17 του Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη η τέταρτη Επιτροπή Παρακολούθησης του ΚΠΣ. Η Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία συνεδριάζει μια φορά το χρόνο για να εξετάσει την πορεία υλοποίησης του έργου, έχει περισσότερο εθιμοτυπικό χαρακτήρα, καθώς οι ουσιαστικές αποφάσεις λαμβάνονται σε στενό πολιτικό επίπεδο.

Πέρα από τις διαδικαστικές διεργασίες, τα προβλήματα των κακών σχέσεων της Ελλάδας με τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ δεν έχουν ξεπεραστεί. Η Ελλάδα κατηγορείται για το σύστημα παραγωγής των δημόσιων έργων, τα οποία εμφανίζουν κακοτεχνίες και γενικώς συγκεντρώνουν χαμηλά ποιοτικά κριτήρια. Πρόκειται για υπαρκτές κατηγορίες οι οποίες απηχούν τη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα και τις υπόγειες συναλλαγές κυβέρνησης-μεγαλοεργολάβων. Αυτό που δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι η ξαφνική ευαισθησία των Βρυξελλών για το διάτρητο σύστημα παραγωγής των δημόσιων έργων, κατάσταση βέβαια την οποία γνώριζαν από παλιά, χωρίς να εκφράσουν αντιρρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ