Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2004
Αντιλαϊκή η πραγματική «κυβερνητική χάρτα»

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή στη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Τα αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης, όπως η ανεργία, η φτώχεια, η λιτότητα, η ακρίβεια και το χτύπημα των κοινωνικών δαπανών, αυτή είναι η πραγματική «Χάρτα της κυβερνητικής πολιτικής».

Αυτό τόνισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου συνεχίζεται η συζήτηση του προϋπολογισμού, ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής προσθέτοντας ότι τα όποια ψίχουλα δίνει η κυβέρνηση δεν αλλάζουν την πραγματική εικόνα της οικονομικής κατάστασης που βιώνει ο ελληνικός λαός.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε ειδικότερα στις κοινωνικές δαπάνες του προϋπολογισμού υπογραμμίζοντας ότι από το σύνολό τους, μόνο το 23% είναι κρατική δαπάνη και οι υπόλοιπες καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις κρατήσεις των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, είπε, είναι εμπαιγμός να επαίρεται η κυβέρνηση για την κοινωνική της πολιτική, αφού αυτό που προωθεί είναι η εμπορευματοποίησή της και η επιβάρυνση του πολίτη μέσω της λογικής της ανταποδοτικότητας. Πρόκειται, συνέχισε, για μια πολιτική στην οποία συμφωνούν τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και ο ΣΥΝ με την εμμονή του στην ΟΝΕ και τη λογική της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση, είπε ο Ν. Γκατζής, δεν είναι μια άλλου είδους διαχείριση της ίδιας πολιτικής, αλλά μια άλλη πολιτική και κοινωνία, στην οποία κουμάντο θα κάνουν αυτοί που πραγματικά παράγουν τον πλούτο.

Αναφερόμενος στην Ανεργία τόνισε ότι αυτή δε λύνεται με τη μερική απασχόληση που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αφού στην ουσία πρόκειται για μοίρασμα της φτώχειας, ενώ υπενθύμισε ότι οι περισσότεροι άνεργοι δεν παίρνουν ούτε καν τα πενιχρά επιδόματα ανεργίας.

Για την Υγεία υπογράμμισε ότι η άσχημη κατάστασή της φαίνεται και από το τι γίνεται στα νοσοκομεία, όπου η κρατική συμβολή στην κάλυψη των εξόδων τους είναι μόλις 4,3%. Με τέτοια χρηματοδότηση, είπε, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα και έτσι η κυβερνητική πολιτική οδηγεί ολοένα και περισσότερο στην ιδιωτικοποίηση του χώρου και τον περιορισμό του δημόσιου τομέα σε ένα ρόλο συμπληρωματικό. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι η κρατική χρηματοδότηση, όπως φαίνεται από τον προϋπολογισμό είναι μειωμένη και στον ΟΚΑΝΑ και στα διάφορα άλλα ιδρύματα που προσφέρουν κοινωνική πολιτική.

Εμείς, τόνισε, αντίθετα με όλα, ζητάμε η Υγεία να είναι δημόσια, καθολική και δωρεάν για όλο το λαό.

Σχετικά με την Παιδεία είπε ότι η κυβερνητική πολιτική προωθεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της, κάτι που εκτός των άλλων έχει ως αποτέλεσμα η κάθε κυβέρνηση να πληρώνει από την τσέπη της τις σπουδές των παιδιών ενώ τα πτυχία που τελικά χορηγούνται κάνουν συνήθως μόνο για κορνίζες. Με αφορμή την τροπολογία του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη, για την αναγνώριση των «ιδιωτικών κολεγίων», ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι η δικομματική διαμάχη που ξέσπασε είναι αποπροσανατολιστική, αφού τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ υιοθετούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, η οποία προωθεί την ιδιωτικοποίηση. Ο βουλευτής ζήτησε την καθιέρωση του ενιαίου 12χρονου υποχρεωτικού δημόσιου σχολείου, του οποίου οι δαπάνες θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση.

Οσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ότι η κυβέρνηση προωθεί ουσιαστικά τη μετατροπή της σε Ανώνυμη Εταιρία, η οποία θα λειτουργεί στη βάση της ανταποδοτικότητας. Στην κατεύθυνση αυτή είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση παρακρατάει τεράστια ποσά που ανήκουν στην ΤΑ, ενώ της μεταβιβάζει αρμοδιότητες χωρίς όμως και τους απαραίτητους πόρους. Τέλος, ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή για το πού έχει τελικά φτάσει ο προϋπολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αντιλαϊκές επιλογές ανατρέπονται με αγώνες (2009-12-23 00:00:00.0)
«Αγώνας για το δικαίωμα στη μόρφωση»! (2008-11-18 00:00:00.0)
Εργαλείο προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής (2006-12-19 00:00:00.0)
Υποκρισίες (2006-06-07 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων (2006-01-08 00:00:00.0)
Κριτήριο το ποιοι ωφελούνται (2002-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ