Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων

Μέχρι και 33,2% ακριβότερα πωλούνται φέτος κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Ο ένας μετά τον άλλο οι κλάδοι μπαίνουν στο χορό των αυξήσεων στις τιμές

Γενικευμένο κλίμα ανατιμήσεων θα αντιμετωπίσουν τα λαϊκά νοικοκυριά τις επόμενες μέρες, ενώ ήδη σε πολλά είδη ευρείας κατανάλωσης και πρώτης ανάγκης έχουν ήδη επιβληθεί αυξήσεις τιμών. Μετά τους αρτοποιούς που ανακοίνωσαν ότι επίκειται αύξηση στην τιμή του ψωμιού μέχρι και 20 λεπτά το κιλό (που ισοδυναμεί σε ποσοστό 20% επί της σημερινής τιμής) και οι ζαχαροπλάστες προανήγγειλαν χτες ανατιμήσεις στα προϊόντα του κλάδου. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών Ελλάδας μετά από συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Κ. Κουλούρη ανακοίνωσαν κατ' αρχήν ακριβότερες τιμές για τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα. Οπως εξήγησαν, κουραμπιέδες και μελομακάρονα πωλούνται φέτος ακριβότερα κατά 2 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές διαμορφώνονται στα 8-13,5 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι οι αντίστοιχες περσινές τιμές ήταν από 6 μέχρι και 11,5 ευρώ, δηλαδή μιλάμε για ποσοστά αυξήσεων που φτάνουν και το 33,3%!

Οι ζαχαροπλάστες αποδίδουν τις ανατιμήσεις στις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα στις τιμές των πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής και οι οποίες εκτιμώνται σε ποσοστά 8% κατά μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών Ελλάδας Μ. Κότσικας προανήγγειλε γενικευμένες ανατιμήσεις στα προϊόντα του κλάδου. Ετσι, ενώ είπε ότι η Ομοσπονδία καλεί τους επαγγελματίες να συγκρατήσουν τις τιμές, σε διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με το διάστημα στο οποίο αναφέρεται απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας στις διαδικασίες με τις οποίες λειτουργεί η αγορά, ως «ζωντανός οργανισμός». Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι ήδη ζαχαροπλαστεία έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών στα προϊόντα τους.

Ετσι, ο ένας κλάδος μετά τον άλλο και μάλιστα σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης προστίθεται στον κατάλογο των ανατιμήσεων που είτε έγιναν ήδη το τελευταίο διάστημα είτε προαναγγέλλονται για το αμέσως επόμενο. Εκτός από το ψωμί, που από τις αρχές του 2002 μέχρι και τις αρχές του νέου χρόνου θα έχει ανατιμηθεί συνολικά 36,4% και τα είδη ζαχαροπλαστικής, δεκάδες είδη διατροφής τυποποιημένα και μη ακρίβυναν από τον Οκτώβρη του 2002 μέχρι τον Οκτώβρη του 2003 μέχρι και 12,1%, ενώ μια σειρά από κλάδους ετοιμάζουν τα αυξημένα τους τιμολόγια για το Γενάρη. Είναι φανερό ότι παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει για λόγους που συνδέονται με την προεκλογική περίοδο κλίμα συγκράτησης των ανατιμήσεων και αντιμετώπισης της ακρίβειας, και οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια είναι εδώ, κάνοντας την κάλυψη των καθημερινών αναγκών όλο και πιο δύσκολη για τις μισθοσυντήρητες οικογένειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ