Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φύκια...

Μετά τους θεατρινισμούς και τα στατιστικά μαγειρέματα με τις τιμές, ο Κ. Κουλούρης, ως επικεφαλής της κυβερνητικής προπαγάνδας για τη δήθεν πολιτική προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων, εισάγει νέα τακτική, κλιμακώνοντας την πρόκληση για τους εργαζόμενους και τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά. Την τακτική της απροκάλυπτης διαφήμισης των μονοπωλίων.

Ο υφυπουργός σε προχτεσινή του εμφάνιση σε τηλεοπτική εκπομπή δε δίστασε να αναφερθεί στη ΔΕΛΤΑ και τη ΦΑΓΕ, τα μονοπώλια, δηλαδή, στον κλάδο των γαλακτοκομικών, σαν δυο ονόματα τα οποία... «θα» διαφήμιζε «εάν» επιδείκνυαν ««κοινωνική ευθύνη» στον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών τους το επόμενο διάστημα. Ακόμα, αναφέρθηκε στη ΜΙΣΚΟ, η οποία «δεσμεύεται» να μην ανατιμήσει τα προϊόντα της... το Γενάρη!

Η πρόκληση, πέρα από αυτό καθεαυτό το γεγονός ότι ένας υπουργός διαφημίζει συγκεκριμένες επιχειρήσεις, έγκειται και στο γεγονός ότι ο διαφημιστής μάς πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Και μας κοροϊδεύει επειδή ακριβώς οι παραπάνω βιομηχανίες έκαναν ήδη ανατιμήσεις όλο τον προηγούμενο χρόνο. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τιμοληψιών του υπουργείου Ανάπτυξης, τα μακαρόνια της ΜΙΣΚΟ, που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα, έχουν ανατιμηθεί από τον Οκτώβρη του 2002 μέχρι τον Οκτώβρη του 2003 κατά 7%! Την ίδια στιγμή, δυο από τα τρία γιαούρτια της ΦΑΓΕ που, επίσης, περιλαμβάνονται στις τιμοληψίες, έχουν ανατιμηθεί κατά 5,26% και 7,29% στο ίδιο διάστημα, ενώ το μόνο γάλα της ΔΕΛΤΑ που αναφέρεται, ανατιμήθηκε στο ίδιο δωδεκάμηνο κατά 6,78% και το γιαούρτι της ίδιας εταιρίας κατά 2,1%!

Τέλος, δευτερεύον μεν αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός ότι - όπως αποκάλυψε στενός συνεργάτης του υφυπουργού - όσον αφορά στη ΔΕΛΤΑ και τη ΦΑΓΕ, δεν υπάρχει κανενός είδους «δέσμευση» ότι δεν προτίθενται να αυξήσουν το επόμενο διάστημα τις τιμές των προϊόντων τους, αλλά πρόκειται απλώς για «εντύπωση την οποία αποκόμισε ο υφυπουργός στις επαφές που είχε μαζί τους»!

Φαίνεται ότι ο Κ. Κουλούρης αποφάσισε να δοκιμάσει πόση πρακτική εφαρμογή μπορεί να έχει η παροιμία «με τα λόγια χτίζω ανώγια και κατώγια», μπας και του βγει έτσι, αφού με την πολιτική που εφαρμόζει δε βγαίνει με τίποτα συγκράτηση των ανατιμήσεων. Γιατί, οι ανατιμήσεις, η κερδοσκοπία των επιχειρήσεων και η ακρίβεια για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι εδώ και είναι η μόνη πραγματικότητα σήμερα.


Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ