Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΥΜ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Οι μικροί στη σκιά των μεγάλων

Οσοι από τους εκατοντάδες χιλιάδες ΕΒΕ δεν αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές θα κλείσουν, ομολογεί η κυβέρνηση

Εκατοντάδες χιλιάδες μικροί ΕΒΕ δίνουν έναν επίπονο αγώνα επιβίωσης. Ομως η κυβέρνηση αδιαφορεί μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα, καθώς - διά του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και μέσω του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γκ. Χαρδούβελη - θριαμβολογεί επειδή περίπου 10.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας.

Το «2ο Φόρουμ Επιχειρηματικότητας», που άρχισε χτες στην Αθήνα, είχε σκοπό, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το διάλογο μεταξύ της πολιτείας, των επιχειρηματιών, εμπειρογνωμόνων. Στην ουσία και κυρίως μέσα από την τοποθέτηση του Γκ. Χαρδούβελη, φάνηκε για άλλη μια φορά ότι για την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση, το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων υφίσταται μόνο μέσα από τη μεγέθυνσή τους. Με αυτή την έννοια όσες μικρές επιχειρήσεις μπορέσουν να αντεπεξέλθουν από τις συμπληγάδες της οικονομικής πολιτικής και της επικράτησης των πολυεθνικών και μεγεθυνθούν, θα επιβιώσουν, οι υπόλοιπες είναι καταδικασμένες να κλείσουν! Χαρακτηριστικός ήταν και ο Α. Τσοχατζόπουλος, όταν είπε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι «μονόδρομος».

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού υποστήριξε ότι οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν ουσιαστικά να υπάρξουν μόνο με εξειδικευμένη παραγωγή, αποτελώντας «επιμέρους κρίκους» της δραστηριότητας μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η κυβερνητική πολιτική έχει... ωφελήσει πολλαπλά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέχρι του σημείου να διευκολύνει τη χρηματοδότησή τους μέσα από τη μείωση των επιτοκίων. Μεγαλύτερη σημασία, όμως, έχουν όσα είπε για τη σύνδεση της λεγόμενης επιχειρηματικότητας με την καινοτομία. Σύμφωνα με αυτά, ουσιαστικά όποια νέα ή και παλιά μικρή επιχείρηση δεν... καινοτομεί, δεν είναι και βιώσιμη, με συνέπεια τη μη στήριξή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ