Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΘΝΙΚΟ» ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Και... πακέτο μέτρων για μεγαλοεξαγωγείς

Η κυβέρνηση πληρώνει μεγαλοεξαγωγείς - βιομήχανους για τη διαφημιστική προβολή τους και άλλες «δράσεις»

Με πλασματικά και εξωραϊσμένα στοιχεία επιχειρεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει τα πραγματικά μεγέθη των εμπορικών ελλειμμάτων της χώρας. Ταυτόχρονα οι κυβερνώντες, στο όνομα της τόνωσης των εξαγωγών, ενισχύουν, με χρήματα του ελληνικού λαού, τους μεγαλοβιομήχανους και τους μεγαλοεξαγωγείς, μοιράζοντάς τους - μέσα από διάφορους μηχανισμούς και άλλες δράσεις - τεράστια διαφημιστικά κονδύλια.

Παρά το γεγονός ότι όλα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας καταδείχνουν αύξηση αυτών των ελλειμμάτων, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης σε κυβερνητική φιέστα που διοργανώθηκε χτες στο Ζάππειο Μέγαρο επιχείρησε να τα εμφανίσει βελτιωμένα. Γεγονός είναι ότι παρά τα διάφορα κυβερνητικά μέτρα σε όφελος των μεγαλοεξαγωγέων που πήρε η κυβέρνηση, το εμπορικό έλλειμμα συνεχίζει να αυξάνει ως αποτέλεσμα της συνεχούς υποβάθμισης της χώρας στο διεθνή καταμερισμό.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών (κοινό όργανο κυβέρνησης, μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλοεξαγωγέων), ο υπουργός Οικονομίας ισχυρίστηκε ότι «βελτιώνεται το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο και ως ποσοστό το ΑΕΠ από 12,3% το 2001 αναμένεται να κλείσει στο 11% το 2003». Δε γνωρίζουμε από πού αντλεί την τόση αισιοδοξία του ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Γεγονός είναι ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε φέτος κατά τουλάχιστον 0,5% και σε ετησιοποιημένη βάση αναμένεται να κλείσει το 2003 στο 15% του ΑΕΠ. Ο Ν. Χριστοδουλάκης πρόσθεσε πως «όταν το εθνικό σχέδιο εξαγωγών (σ.σ. το πακέτο μέτρων σε όφελος των μεγαλοεξαγωγέων) εφαρμοστεί πλήρως, αναμένεται επιτάχυνση της πορείας βελτίωσης της εξωστρέφειας».

Παρουσιάζοντας ο υπουργός τα μέτρα που συναποφασίστηκαν από την κυβέρνηση και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, αναφέρθηκε στους τρεις «πυλώνες δράσης». Στη διευκόλυνση, προώθηση και στρατηγική ανάπτυξης των εξαγωγών. Ανάμεσα στις «διευκολύνσεις» υπάρχει και «απλοποίηση διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ στους εξαγωγείς», μέτρο που υλοποιήθηκε μετά από απαίτηση του ΣΕΒ και το οποίο διευκολύνει τις πλαστές και εικονικές εξαγωγές. Ο Ν. Χριστοδουλάκης στην κατακλείδα της ομιλίας του συνόψισε την προτροπή της κυβέρνησης, αναφωνώντας «εξάγετε γιατί χανόμαστε»...

Για την προώθηση και τη στρατηγική ανάπτυξης των εξαγωγών προβλέπονται διάφορα προγράμματα διαφημιστικής προβολής και στελέχωσης μηχανισμών, τα οποία χρυσοπληρώνουν τα λαϊκά στρώματα μέσω της φορολογίας. Για παράδειγμα, με χρήματα του ελληνικού λαού (πρόγραμμα επιχειρηματικής αξιοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων) θα χρηματοδοτηθεί η «προώθηση και προβολή επιλεγμένων ελληνικών επιχειρήσεων με καινοτόμα προϊόντα». Και, βέβαια, υπάρχουν πολλές άλλες ανάλογες «δράσεις» στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός δεν έχουν λέξη να πουν για το πόσο τελικά θα κοστίσει το «μάρμαρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ