Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ - «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Νέος μποναμάς 340 εκατ. στο κεφάλαιο

Απροσδιόριστου ύψους θα είναι το όφελος για τους επιχειρηματίες, εκτιμά και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Τουλάχιστον 340 εκατ. ευρώ (περίπου 115 δισ. δραχμές) είναι μόνο οι μετρήσιμες παροχές που προσφέρει σε ετήσια βάση η κυβέρνηση στους εκπροσώπους του κεφαλαίου με τις ρυθμίσεις του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου. Σ' αυτή την εκτίμηση κατέληξε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), που μελέτησε το νομοσχέδιο και κατέθεσε τη σχετική του έκθεση στη Βουλή. Τα ποσά αυτά που μεταφράζονται σε αντίστοιχες απώλειες εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, όπως είναι φυσικό θα αναζητηθούν σε έσοδα που θα κληθούν να πληρώσουν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άλλα λαϊκά στρώματα. Οσο για τα άλλα παρεχόμενα προνόμια, το κόστος των οποίων οι υπηρεσίες του ΓΛΚ αδυνατούν να εκτιμήσουν σήμερα με την επισήμανση «Ακαθόριστη ετήσια μείωση εσόδων», μετρούνται σε δεκάδες... Αντίθετα, τα προεκλογικά μέτρα που με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των φοιτητών, ανέργων γονιών κλπ., κοστολογούνται μόλις 65 εκατ. ευρώ...

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δέσμια των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, υλοποιεί την πολιτική μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων, στα πλαίσια του επιχειρηματικού φορολογικού ανταγωνισμού που έχει αναπτυχθεί διεθνώς. Με δεδομένο το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας (υψηλό δημόσιο χρέος), η πολιτική αυτή αφ' ενός οδηγεί στην αύξηση της φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων, ενώ ευδιάκριτος είναι ο στόχος μείωσης των δαπανών στις σφαίρες κοινωνικής εμβέλειας, στα πλαίσια προώθησης της πολιτικής του «λιγότερου κράτους».

Οι... μετρήσιμες ετήσιες απώλειες

Αυτές υπολογίζονται σε 340 εκατ. ευρώ οι κυριότερες από τις οποίες είναι:

  • 200 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση του δικαιώματος στις επιχειρήσεις να σχηματίζουν για μια τριετία ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό.
  • 30 εκατ. ευρώ από την απαλλαγή από φόρο της υπεραξίας που προκύπτει από πώληση ακινήτου επιχείρησης σε εταιρία χρηματοδοτικής μίσθωσης.
  • 2 εκατ. ευρώ από τη φορολογική απαλλαγή της υπεραξίας των ακινήτων που βρίσκονται σε Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) τα οποία... εισφέρονται στον φορέα εκμετάλλευσης των ΠΟΤΑ... Και τα ιδιωτικοποιούν και τα φοροαπαλλάσσουν...
  • 16 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της τεκμαρτής δαπάνης και του τεκμηρίου διαβίωσης για αγορά και κατοχή αυτοκινήτου...

Ωστόσο, τα παραπάνω είναι μόνο τα μετρήσιμα κονδύλια που παραχωρούνται προς το μεγάλο κεφάλαιο. Από εκεί και πέρα, τόσα και περισσότερο θα είναι τα ποσά που με τη μορφή διαφόρων παροχών θα μεταφερθούν στα θησαυροφυλάκια της ολιγαρχίας, το ύψος τους όμως δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Γι' αυτό και το Γενικό Λογιστήριο παρουσιάζει αυτή την κατηγορία των δαπανών ως... απώλειες ετήσιων εσόδων απροσδιόριστης έκτασης. Τέτοιες απώλειες, για τους πολλούς και οικονομική ενίσχυση για τους λίγους θα προέλθουν από τη:

  • Μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών για μια δεκαετία των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις από 35% σε 25%.
  • Παροχή φορολογικών κινήτρων σε κατασκευαστικές εταιρίες που προχωρούν σε συγχωνεύσεις.
  • Παροχή φορολογικών απαλλαγών σε Εταιρίες Ανακύκλωσης Προϊόντων.
  • Παροχή φορολογικής απαλλαγής στις μεταβιβάσεις αγροτικής γης, μέτρο το οποίο ευνοεί τη συγκέντρωση της γης στα χέρια επιχειρήσεων.
  • Παρεχόμενη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις ζημιές τους σε επόμενες χρήσεις, μέσω του συμψηφισμού τους με κερδοφόρες χρήσεις.
  • Απαλλαγή από τέλη χαρτοσήμου τραπεζικών δανείων και πιστώσεων από τις τράπεζες.
  • Απαλλαγή από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά των ακινήτων που εισφέρει το δημόσιο στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, στα πλαίσια δημιουργίας από την ΚΕΔ εταιρίας Διαχείρισης Αμοιβαίου Κεφαλαίου ή Εταιρίας Επενδύσεων σε ακίνητα. Πρόκειται για φορολογικό μέτρο ιδιωτικοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
  • Απαλλαγή των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων των επιχειρήσεων που προμηθεύτηκαν ανακυκλώσιμα απορρίμματα με πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ρότα μνημονίου και στο Α' τρίμηνο... (2015-04-25 00:00:00.0)
Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν την κρίση (2011-01-09 00:00:00.0)
«Διευκολύνσεις» για μεγάλες περιουσίες, μεγαλοεκδότες κ.ά. (2009-05-02 00:00:00.0)
Εκτός στόχου και τον Αύγουστο - Σεπτέμβρη (2008-10-25 00:00:00.0)
Αμύθητη περιουσία σε μερικές χιλιάδες «τζάκια» (2004-07-22 00:00:00.0)
Δεν πληρώνουν! (2003-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ