Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΦΡΕΝΤ Λ. ΜΑΡΝΤΕΡ
Οι λαοί να ενωθούν και να υψώσουν τη φωνή τους

Ο Αλ. Μάρντερ
Ο Αλ. Μάρντερ
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ειρήνης των ΗΠΑ, Αλφρεντ Λ. Μάρντερ - στρατιώτης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και σημαντικό στέλεχος του κινήματος ειρήνης στη συνέχεια - δηλώνει στον «Ρ» ότι το ΠΣΕ πρέπει να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στη δημιουργία και την ενίσχυση ενός παγκόσμιου ενωμένου μετώπου ειρήνης.

Ακολουθεί η συζήτηση που είχαμε μαζί του:

- Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η απάντηση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στις σημερινές προκλήσεις;

- «Ζούμε σε εξαιρετικά ταραγμένους καιρούς. Ποτέ πριν στην ιστορία, ακόμη και στους χειρότερους καιρούς, δεν είχαμε δει τέτοια αλαζονεία και επιθετικότητα από την πλευρά του ιμπεριαλισμού. Και ειδικότερα, του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ. Νιώθουν ότι βρίσκονται σε θέση να κυριαρχήσουν στον κόσμο. Η ευθύνη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και όλων των δυνάμεων της ειρήνης, είναι να αναπτύξουν το ευρύτερο δυνατό λαϊκό μέτωπο υπέρ της ειρήνης. Να ενωθούν. Να υψώσουν μια ενωμένη, τεράστια φωνή σε παγκόσμιο επίπεδο. Να διαδηλώσουν, με κάθε δυνατό τρόπο, εναντίον της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού. Αυτό αφορά στην ίδια τη ζωή και την ανεξαρτησία των λαών. Να υπεραμυνθούν των αναγκών τους».

- Ας υποθέσουμε ότι με κάποιο μαγικό τρόπο -και παρ' όλα τα προβλήματα ιδεολογικής συνοχής που αυτό θα συνεπαγόταν - ένα τέτοιο, παγκόσμιο μέτωπο, συντονιζόταν. Ποιοι θα έπρεπε να είναι οι στόχοι του;

- «Να κάνω κάτι σαφές. Με κανέναν τρόπο δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει να αφήσουμε τις αρχές μας στην άκρη. Το ΠΣΕ έχει μια μακρά ιστορία. Αλλά, αν υπάρξει αυτό το κίνημα, νομίζω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε σε πολύ σημαντικό βαθμό, με την εμπειρία μας και με την κοινή μας δράση. Στην πορεία του αγώνα, οι συμμετέχοντες θα αντιλαμβάνονταν, κατά τη γνώμη μου, τι είναι αυτό που παλεύουν. Ποιος είναι ο χαρακτήρας του ιμπεριαλισμού. Σε αυτήν τη διαδικασία, όλο το κίνημα θα ανυψωνόταν, οι συνειδήσεις θα διαφωτίζονταν, η μαχητικότητα των μαζών θα ενισχυόταν. Αυτό είναι το όραμα. Αλλά το άμεσο καθήκον μας είναι να ενώσουμε τους λαούς, να αμυνθούμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ