Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΗΤΗ
Υποδέχτηκαν τον Κουλούρη με τιμές ... ντομάτας!

Οργή και αποδοκιμασίες από τους παραγωγούς

«Θερμότατη» υποδοχή με αποδοκιμασίες και γιούχα υποδέχτηκαν τον Κουλούρη οι παραγωγοί κηπευτικών, κυρίως ντομάτας, στην Κρήτη. Προχτές στην περιοχή Τυμπακίου και χτες στην Ιεράπετρα, ο υφυπουργός του Κ.Σημίτη είχε την ευκαιρία, κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο, να αντιληφθεί από πρώτο χέρι ότι οι θεατρινισμοί δεν περνούν σε όσους καθημερινά βιώνουν τις ολέθριες συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής.

Εξω από τα δημοπρατήρια του Τυμπακίου και της Ιεράπετρας πολλοί παραγωγοί αγανακτισμένοι από την πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης, επιτέθηκαν φραστικά στον υφυπουργό ανάπτυξης, τονίζοντας πως καθημερινά το εισόδημά τους μειώνεται, ενώ η ζωή στην ύπαιθρο όχι μόνο έχει δυσκολέψει άλλα αναγκάζονται να φύγουν φτάνοντας οι περισσότεροι στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης.

Οσον αφορά την κυβέρνησή του, οι αγρότες, περιπαικτικά, τόνισαν στον Κ. Κουλούρη ότι θα πάρει ψήφους από την Τουρκία και το Μαρόκο (απ' όπου γίνονται εισαγωγές αγροτικών προϊόντων), ενώ κάλεσαν τον ίδιο να παραιτηθεί.

Εκπρόσωποι των αγροτών, υπογράμμισαν στον υφυπουργό ότι η τομάτα πουλήθηκε 0,20 λεπτά (κατώτερη τιμή) και 0,50 λεπτά (μέγιστη τιμή), λέγοντας ότι έτσι δεν εξασφαλίζεται το εισόδημα και ο κόπος των αγροτών.

Σε υπόμνημα που παρέδωσαν στον Κ.Κουλούρη ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου και ο πρόεδρος του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού της περιοχής, προχτές, αναφέρεται, χαρακτηριστικά: «Εφόσον θέλετε να έχετε χαμηλές τιμές στα ράφια, επιδοτήστε το κόστος παραγωγής, επιδοτήστε τα μεταφορικά, μειώστε το συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Εφόσον πραγματικά επιθυμείτε να υπάρχει αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα βοηθήστε μας».

«Είναι τρομακτικό λάθος κ. υπουργέ - σημειώνουν στο υπόμνημα - να αναζητούμε "αποδιοπομπαίο τράγο" και να στρέφουμε κάποιες κοινωνικές ομάδες εναντίον των άλλων. Δε φταίνε για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά οι Ελληνες παραγωγοί.

Οι Ελληνες παραγωγοί βλέπουν καθημερινά τα εισοδήματά τους να μειώνονται και κάποιοι βρίσκονται στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης. Για το λόγο αυτό υπάρχει και η συνεχής μείωση του αγροτικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Ο κόσμος φεύγει από την ελληνική ύπαιθρο γιατί το εισόδημά του δεν είναι αρκετό για να ζήσει. Η μείωση του αγροτικού πληθυσμού ίσως και να είναι κάτι επιθυμητό από την ΕΕ. Δεν πρέπει όμως να οδηγούνται οι Ελληνες αγρότες στην οικονομική εξαθλίωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ